Parijsenaar Nicolas Chaix, alias I:Cube, had geen boodschap aan de vervelende hype rondom elektronische muziek uit Frankrijk en is altijd wars van trends zijn eigen weg gegaan. Het zal hem een hoop inkomsten hebben gescheeld. Maar de vele middelmatige producers die hun graantje meepikten zijn inmiddels al vergeten. En de nog immer betrouwbare I:Cube legt ons alweer zijn derde album voor.
Hij maakt het zichzelf ook hierop niet gemakkelijk. Platgetreden paden worden vermeden en de vraag of er op zijn muziek gedanst moet kunnen worden lijkt hij zich ├╝berhaupt niet te stellen. Het is hooguit een bijkomstigheid. Op '3' zijn, net als op het vorige album 'Adore', dan ook nauwelijks dj-tools te vinden, laat staan radiovriendelijke tracks. Een uitzondering is 'Can you deal with that', waarop een stevige, kale gebroken beat de grondslag is voor een stoer verhaal van Wu-Tang lid RZA. Voorwaar een verrassende samenwerking. Maar wel een vreemde eend in de bijt op een album waar diepte en sfeer de kernwoorden zijn. Warme synths zijn veel aanwezig, hier en daar worden dub-effecten ingezet en uit alle nummers spreekt een grote aandacht voor detail. De meeste zijn subtiel gelaagd en gevarieerd, soms eerder opgebouwd als sferische, instrumentale liedjes dan als housetracks. Die variatie is niet alleen terug te vinden binnen de nummers. Over de hele speelduur van het album worden klanken en ritmes afgewisseld, van gebroken naar vierkwart en van up- naar downtempo, met de lieflijke elektronische wals van 'La folle blanche' als een van de hoogtepunten. Je krijgt er spontaan zin van door de kamer te zwieren.
'3' werkt psychedelisch, zonder dat het tot geneuzel wordt. En omzeilt op natuurlijke wijze de conventionele stijlhokjes met muziek die niet moeilijk is, maar zeker ook niet gemakkelijk werkt. Door de afwezigheid van effectbejag klinkt het meeste materiaal namelijk niet meteen spectaculair. Geen probleem: Er wordt niet op de snelle bevrediging gemikt, maar op meerdere luisterbeurten, waarin de muziek steeds meer tot zijn recht komt. Een volstrekt eigen signatuur is het resultaat. Dat doen niet veel genregenoten I:Cube na.

Meer over I:Cube


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.