Iggy Pop is een rock'n'roll-god, daar is geen weg rond. James Newell Osterberg ofte Iggy Pop heeft muzikaal vuurwerk in zijn gescheurde jeansbroek en gegevens als 'leeftijd' en 'vergankelijkheid' zijn al lang uitgeschakeld. Zonder enige moeite draait de man de tijd terug en heeft hij zo'n drie jaar geleden de befaamde Stooges terug bij elkaar geroepen. Anders dan bij zoveel geldbejagende 'tributes' heeft deze heropstanding van een muzikale legende ook creatief wat opgeleverd, hoewel het vorig jaar geleden verschenen 'The Weirdness' een verdeeld publiek achterliet. Dat neemt niet weg dat Iggy & the Stooges op podium opnieuw stevig op dreef zijn. Pop is en blijft een podiumbeest en in het strak muzikaal kader van de befaamde Stooges leidt dit tot pure rock'n'roll-nostalgie, energie en wilde haren. Getuigen hiervan waren enkele duizenden fans die in 2005 dankzij dit combo uit hun dak gingen op de Lokerse Feesten. 'Escaped Maniacs', waarvan het boekje opent met nu reeds legendarische woorden "If I don't terrorize, I'm not Pop" is, met een concert-dvd, een backstage-dvd, een gedeelte met fabels en verhalen en een volledige concert-cd dan ook een meer dan vermakelijk rapport van dit memorabel optreden.

Wie het concert zelf bekijkt, kan niet anders dan enkele frappante vaststellingen maken. Vooreerst gaat het hier om een opeenvolging van het ene hoogtepunt na het andere dat als een machinegeweer op de toeschouwer wordt afgevuurd. Verder kiezen Iggy Pop en co voor een erg voorspelbare setlist, zonder grote nieuwigheden. Zowel toppers 'No Fun', '1969' als 'I Wanna Be Your Dog' komen aan bod, dat laatste wordt zelfs herhaald bij wijze van knallende afsluiter. Tegen het einde van de show zorgen enkel het dubbeltje 'Skull Ring' en 'Dead Rock Star' uit de nieuwe plaat even voor een verrassing. Daarnaast hebben de Stooges-songs niets aan kracht moeten inboeten. 'Dirt' is een heerlijk vettige statement ("Ooh I been dirt / and I don't care") waarvan de trage, rollende baslijn in combinatie met de hoekige drum de allerhoogste appreciatie verdient. Ook 'T.V. Eye', 'Real Cool Time' of 'Funhouse' zijn van die instant klassiekers die de eenvoud zelve lijken, maar dankzij Iggy Pop rocken als jewelste. Waar The Stooges hun strakke rockmolen heerlijk laten ronddraaien, surft de frontman als een losgeslagen beest – met veel vocale kreten en uithalen – wild in het rond. Verder verdient vaste waarde Ron Asheton meer dan lof met zijn ruwe gitaarrifs, uitglijders en losbandige solo's, die de rock'n'rollfactor helemaal ten top drijven. Een nogal statische verrijzing op podium brengt daar nauwelijks verandering in. Zelfs een minder gekende song als 'Down the Street' scheurt moeiteloos door de luidsprekers en de talloze beelden van Iggy Pops gimmicks en spastische grillen gedurende deze felle instrumentale tussenpauzes zijn goud waard. Die maken overigens ook dat vooral de dvd hier een meerwaarde vormt, gezien het verder vrij voorspelbare werk dat Iggy en The Stooges leveren. Zoals bijna op elke show wanneer de band stevig op dreef is, roept Pop in zijn wild enthousiasme het publiek op het podium te bestormen, wat ook in Lokeren leidt tot een heerlijk stukje ongecontroleerd je-m'en-foutisme. Fans die samen met deze levende legende op hun favoriet podium het befaamde 'No Fun' heerlijk vals mogen meezingen: men zou van minder een natte droom krijgen. Dat dit moment, zoals vaak wanneer Iggy Pop zijn boekje te buiten gaat, natuurlijk ten koste gaat van de kwaliteit van de song zelf, is vanzelfsprekend maar tegelijkertijd ook meer dan tolerabel.

Dit lijvig document toont een band in topvorm. Het lijkt zelfs of Iggy and The Stooges nooit van het toneel zijn verdwenen. Een stevige brok geschiedenis en appreciërende quotes van andere grote artiesten in het bijbehorend boekje, maken van dit werk een erg overzichtelijk en vermakelijk totaalproduct. Één ding is alvast meer dan duidelijk: elke motherf.cker die erbij was op 6 augustus 2005 in Lokeren, moet dit document kopen. Al wie er niet bij was, heeft bij deze reden genoeg om zich de kop tegen de muur te stoten.

Meer over Iggy and the Stooges


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.