Deense death metalmeesters Illdisposed hebben altijd hun eigen ding gedaan, wat onder meer bleek uit de hilarische interludia op hun vroegere werk en de interessante experimenten met wat heldere vocalen, industrial metal en groove op hun twee laatste albums, het moderne death metalmeesterwerk '1800-Vindication' en het mindere maar toch genietbare 'Burn Me Wicked', welke allebei bij Roadrunner uitkwamen. Anno 2008 staat Illdisposed er weer met hun debuut bij AFM, 'The Prestige'. Opperhoofd Jakob Batten kondigde op voorhand een terugkeer aan naar het oude, brute werk van de Denen, zonder de nieuwe invloeden van de laatste werken, maar kan Illdisposed hun vlekkeloze reputatie behouden met 'The Prestige'?

"Ja, ja, ja!" luidt het antwoord: Batten heeft woord gehouden, want het eerste wat er uit de speakerbox knalt op intro 'Let Go' en echte opener 'Tension' zijn diens snedige, fantastisch groovy doch brutale riffs begeleid door vele dubbele basdrumpartijen en uptempodrums, waarop even later Bo Summer zijn omnipresente death metalstrot mag uitgorgelen. Het mag duidelijk wezen dat Illdisposed Illdisposed blijft, maar het is evenzeer waar dat de Denen heel wat bruter en extremer te werk gaan dan op hun laatste twee werken. Voorbeelden? Neem gerust het hele album, maar de beste getuigenissen hiervan zijn opener 'Tension', het überlogge 'Weak Is Your God', het groovy 'Like Cancer', het pletwalsende 'Love Is Tasted Bitter' en het catchy 'Working Class Zero' met het demonische, betoverende einde. De iets minder boeiende riffs op 'A Song of Myself' worden binnen het nummer zelf ruimschoots goedgemaakt, dus gaat het op 'The Prestige' eigenlijk nooit mis. Leuk is ook de death metalballad (met nadruk op death metal) 'A Child Is Missing' die een lekkere, trage folky feeling heeft en het slepende 'Ich Bin Verloren in Berlin' die dit knap plaatje afsluit.

Wie zijn death metal graag doorspekt heeft met brutaliteit, groove en melodie kan dit plaatje niet missen. Illdisposed is echt een vaste waarde in de death metalscène, met 'The Prestige' bevestigen ze die reputatie weer eens en dat verdient toch wel een dikke pluim. Met andere woorden: dit is ten zeerste aanbevolen spul.

Meer over Illdisposed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.