Het Amerikaanse ISIS staat geboekstaafd als een van de vaandeldragers van de avantgardistische metalscene. Toen het kwintet uit Boston in 1997 opgericht werd, was het nog diep geworteld in metal en hardcore. Getuige daarvan zijn de wild om zich heen schoppende eerste EP's 'Mosquito Control' en 'The Red Sea' die respectievelijk één en twee jaar later verschenen. Hun doorbraakplaat 'Oceanic' (2002) lengde die sound echter verder aan met invloeden uit de postrock en experimentele muziek. Het resulteerde in epische lappen lawaai waar niet alleen furieuze screams en loodzware riffs, maar ook atmosferische passages en uitgekiende spanningsbogen de plak zwaaiden. Bij gebrek aan betere terminologie was de postmetal geboren. Ook op het nieuwe 'Wavering Radiant' blijk ISIS nog steeds bezig met de perfectionering van zijn eigen genre.

Net als Mastodon kiest ISIS op zijn vierde langspeler voor een opener geluid, maar dat wil allerminst zeggen dat de groep toegeeft aan de wetten van de commercie. De verzengende gitaren en het licht overrompelende keelgeluid van opperhoofd Aaron Turner zijn nog steeds present, zodat 'Hall of the Dead' meteen met de deur in huis mag vallen. Raggende sludgeriffs, verwoestende screams en zwalpende keyboards evoceren een onstuimige oceaan van lawaai waarin het heerlijk verdrinken is. 'Ghost Key' is iets lichtvoetiger van toon, maar schrikt er zeker niet voor terug om geregeld ferm uit te halen. Met zijn geraffineerde ritmesectie en goed gekozen rustpunten is 'Hand of the Host' een majestueus metalepos waarop ISIS een patent lijkt te hebben. De band houdt het niveau probleemloos aan tot het verschroeiende 'Treshold of Transformation' de plaat uitgeleide mag doen.

Na het ietwat lauw onthaalde 'In the Absence of Truth' uit 2006 stellen de Bostonians orde op zaken. Op 'Wavering Radiant' gaan messcherpe geluidsstormen en brute vocalen in de clinch met inventieve gitaarlandschappen en slimme keyboards. Echt baanbrekend is misschien het niet meer, maar net als Tool blijft ISIS een uniek fenomeen in de metalwereld. De uppercut is er zeker niet minder om.

Meer over ISIS


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.