Het Nederlandse Izegrim is een band die vaak vergeleken wordt met Arch Enemy. Op het eerste zicht niet helemaal onterecht: ook Izegrim speelt potige, naar death metal neigende muziek met flink wat melodische intermezzi en (misschien als meest opvallende overeenkomst) heeft ook dit kwartet een blonde zangeres die zich de longen uit het lijf schreeuwt. Maar daar mag een mens zich niet op blind staren, want Izegrim heeft veel te bieden, zeker op dit album.

 Om te beginnen is deze band tegenwoordig een pak harder en vooral venijniger dan de Zweden. Geen slechte zaak, omdat er zo weinig mogelijk tijd verloren wordt aan uitgesponnen soleermomenten en de songs in hoofdzaak moeten pompen en beuken. Missie geslaagd alvast, want 'Code of Consequences' knalt heerlijk gewelddadig uit de luidsprekers. Er is ruimte gelaten voor subtiliteit, zo is bijvoorbeeld 'Psychopathic Mind' opgehangen aan harmonische gitaarlijnen en 'Incommunicado' aan een vette groove, maar voor het overige mag het toch wat meer pompen, wat erg fijn is.

 Frontvrouw Marloes steelt alleszins de show met haar heerlijk giftige rasp, die mogelijk minder sterk scoort in afwisseling, maar dat ruimschoots goed maakt met scherpe uithalen die rechtstreeks naar de ruggegraat kruipen. Het is moeilijk onbewogen te blijven bij stampers als 'My Secret Society' of 'Population Zero'. Die laatste wisselt lekker af tussen compromisloos razen en melodisch accuraat. Die tweespalt gebruikt de band vaak, maar het klinkt elke keer overtuigend en gewoonweg gepast. Izegrim verliest geen tijd met ingewikkelde beslommeringen: het moet vooral vooruit gaan en precies dat siert hen.

 Niet alle songs zijn even memorabel, zo is onder meer 'Deathstrip' een iets te standaard gemeen nummer, maar aan het eind van de rit primeert het gevoel dat Izegrim erin geslaagd is om een aanstekelijk agressief album te maken dat erg volwassen klinkt en het mooiste doet verhopen voor de toekomst. Hun overstap naar het Franse Listenable is wat dat betreft een duidelijke hint dat deze Noorderburen nog mooie dingen staan te wachten en het is hen van harte gegund.

Meer over Izegrim


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.