De Franse dirigent Marc Minkowski werpt zich al enkele jaren op als een van de grote voorvechters van de muziek van Jacques Offenbach. Na succesrijke opnames van diens operettes zorgt hij met zijn nieuwste cd voor een verrassende ontdekking: de reconstructie van het 'Grand Concerto' voor cello en orkest, meesterlijk gespeeld door Jérôme Pernoo. Lange tijd was van dit werk enkel het openingsdeel bekend. De manuscripten van het tweede en derde deel werden pas recent ontdekt, waardoor deze versie een ware wereldpremière biedt. De cd wordt aangevuld met orkestrale fragmenten uit de operettes 'Orphée aux Enfers' en 'Les Fées du Rhin' en met het 'Ballet de Flocons de Neige' uit 'Le Voyage dans la Lune'.

De opener van 'Offenbach Romantique' is de ouverture tot een van Offenbachs populairste operettes, namelijk 'Orphée aux Enfers'. Minkowski en zijn Musiciens du Louvre halen op onnavolgbare wijze elk detail uit die partituur naar boven. Of het nu gaat om de pseudomelancholische lyriek van de strijkers of om meeslepende tutti-uitbarstingen als de beroemde 'French cancan', steevast is het indrukwekkend om horen hoe precies en hoe zuiver gemusiceerd wordt. Even meeslepend zijn de dromerige kleuren waarmee ze de ouverture tot 'Les Fées du Rhin' – waarvan Offenbach later het hoofdthema zou herbruiken voor zijn wereldberoemde Barcarolle – tot een charmante en uiterst romantische miniatuur maken. Het klapstuk van deze cd vormen echter niet deze orkestrale fragmenten, maar wel het bijna drie kwartier durende celloconcerto. Het 'Concerto Militaire', zoals de bijnaam luidt, biedt een onvoorstelbaar breed palet aan kleuren en sferen. De luisteraar wordt heen en weer geslingerd tussen martiale motieven, diepzinnige lyriek en momenten van bijna duivelse virtuositeit. Die virtuositeit manifesteert zich vooral in het immens lange slotdeel. Daarin verbluft cellist Pernoo niet alleen met de vlotheid waarmee hij Offenbachs hindernissen overwint, maar ook met de eigenzinnige originaliteit die hij toont in de lange, door hemzelf geschreven, cadenza. Zijn warme, zangerige toon sluit evengoed aan bij de hyperromantische melodieën uit het andante als bij de meer humoristische knipogen die vooral in de finale opduiken. Behalve de verrukkelijke vertolking van Pernoo is het volop genieten van de finesse en de ongeëvenaarde zin voor dynamiek die Minkowski en zijn Musiciens demonstreren. Dat bevestigen ze in het 'Ballet de Flocons de Neige' waarmee deze geweldige plaat afsluit: acht korte dansen die nu eens bol staan van verleidelijke poëzie, dan weer van uitzinnige uitbarstingen.

Deze 'Offenbach Romantique' is een absolute topper. Dat is niet alleen te danken aan de boeiende ontdekking die het celloconcerto biedt, maar ook en vooral aan de uitvoeringen van wereldniveau die Minkowski en Pernoo bieden. Een aanrader!

Meer over Jacques Offenbach


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.