Jarvis Cocker zal wel eeuwig een stempel als Britpop-clown moeten meedragen. Niet dat de Pulp-frontman ermee zal zitten, want de man houdt duidelijk wel van ginnegappen (getuige zijn bestorming van het podium op de Brit Awards tijdens een show van Michael Jackson). Ook op muzikaal gebied hoeft het voor Cocker allemaal niet zo ernstig te zijn, wat niet wil zeggen dat de songschrijver er maar wat op los dolt. Ook de tweede soloplaat 'Further Complications' zit immers helemaal in die typisch Britse poprockstijl waarbij Jarvis zijn erg herkenbare stem als één uit de duizend naar voren komt.

Ondermeer het succes van Pulp bewijst dat deze flamboyante muzikant aardig weet hoe goede liedjes horen te klinken. Ook dit album bulkt immers van sterke songs met goede melodieën, zij het dat het hitkarakter er ditmaal helemaal af is. 'Further Complications' klinkt zelfs eerder stoer dan speels, maar daar zit opperproducer Steve Albini allicht voor iets tussen. Jarvis Cocker baant zich een weg tussen wervelende gitaarpsychedelica ('Pilchard'), Lou Reed-achtige spoken-word blues ('Leftovers') of oerdegelijke popballades ('Angela') zonder ook maar één ogenblik geforceerd over te komen. Een stevige dosis humor en zelfrelativering zijn daarbij aardig meegenomen. Een titel als 'Fuckingsong' windt er geen doekjes om, maar blijkt wel een heerlijk ruige bluesrocker te zijn. Cocker zet op dit album duidelijk zijn meest stoere masker op en bedient zich aardig van zijn scherpe pen, getuige het fijne 'I Never Said I Was Deep' ("I'm not looking for a relationship / just a willy receptacle"). Het is enkel zonde dat deze cd - hoe pittig soms ook – nooit echt memorabele dingen bevat. Een berg fijnproevertjes is er, maar toch zal 'Further Complications' nooit de aandacht krijgen die het verdient, hoewel Jarvis Cocker nog wel in staat moet zijn wat konijnen uit zijn hoed te toveren.

Deze cd is zeker een aanrader voor liedhebbers van het betere Britse gitaarpopwerk. Eens temeer bewijst de man met het gekke brilletje aardig wat noten op zijn zang te hebben. Zonder enige ambitie om hoge punten te scoren, laat Jarvis Cocker zich nog maar eens van zijn betere kant zien.

Meer over Jarvis Cocker


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.