De vorige albums van Joseph Arthur, een singer-songwriter uit New York, werden altijd al geprezen om hun muzikale veelzijdigheid. Ook op 'Our Shadows Will Remain' mengt Arthur moeiteloos rock, pop, folk en een tikkeltje elektronica en werkt dat af met een verzorgde productie. Daarbij krijgen de songs vaak een donker kantje en wisselen ze opvallend vaak van tempo en sfeer. De stem van Arthur brengt een lijn in de nummers om zo zijn verhaal in een vloeiende beweging te vertellen. Dat verhaal gaat over wat de mensheid tormenteert, van algemene ervaringen tot specifieke problemen, maar steeds met een sprankeltje hoop.

De single 'Can't Exist' behandelt bijvoorbeeld de onmogelijkheid om zonder iemand te leven. Maar Arthur stelt meteen gerust: "Sister don't be scared, a thousand times or more, I've walked away alive/On my feet again." Muzikaal vertaalt zich dat in een up-tempo nummer met een gitaar op de voorgrond terwijl elektronische effecten en geluidjes subtiel komen en gaan. Bij momenten rockt het nummer stevig en de aanstekelijke zang grift zich gemakkelijk in het geheugen. Die formule wordt nog eens herhaald in 'Devil's Broom'. Zonder omwegen stelt Arthur met een hese, gekwelde stem "Give me back half the sense that I used to have" om dan in het refrein om te schakelen naar het minder wanhopige "Why can't you see / You mean everything to me". Meer liefdesverklaringen zijn er in het wondermooie 'Echo Park' waar Arthurs echoënde woorden zich neervlijen op het elegante violenbedje dat gespreid is door het Praags Filharmonisch Orkest. Dat doen ze nog eens over voor 'Even Tho', dat met een kale en koele omkadering begint, maar net door de strijkers toch warm wordt. De strakke beat ervan legt de link met 'Wasted', dat gedreven wordt door een baslijn die niet misstaan had op een of andere dansplaat. Als Arthur in 'I Am' nog een vuile gitaar gebruikt om dan met 'A Smile that Explodes' een ingetogen ballade met Julia Darling te voorschijn te toveren, bewijst hij dat hij niet uit één vaatje moet tappen om prachtige muziek te maken.

'Our Shadows Will Remain' verwijst naar het feit dat na de atoombom in Hiroshima de schaduwen van de slachtoffers op de muur herkenbaar waren. Op dezelfde manier laat het album een indruk na die na elke luisterbeurt dieper en dieper wordt.

Meer over Joseph Arthur


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.