Kampfar is een tot dusver behoorlijk ondergewaardeerde black/folkmetalband. Ontstaan in 1994, besloot frontman Dolk (toen nog bij de band Mock) om eindelijk zijn visie om te zetten in muziek en dat werd deze band. Wie de term 'folkmetal' hoort, zou snel geneigd zijn om te denken dat hier een berg instrumenten zoals doedelzak, trekzak of mondharp wordt bovengehaald en dat de vrolijke deuntjes in het rond vliegen, maar dat zou een pijnlijke vergissing zijn. Kampfar moet het niet hebben van die overladen semi-vrolijkheid, maar integendeel van een grimmige sfeer, een oprechte liefde voor de natuur en epische songs die evengoed op een akoestische gitaar zouden kunnen gebracht worden.

Het vorige album 'Kvass' was reeds een ware parel in het metalfirmament, en 'Heimgang' borduurt vrolijk verder op dat élan. Van bij de intro die grappig genoeg 'Vantro' heet, zijn alle elementen aanwezig: de rauwe gitaarklank, de bezwerende en repetitieve partijen die sluiers van mist in het bos doen opduiken, de rustige drums en bij 'Inferno' de raspende en ongelofelijk rauwe strot van Dolk, die nog steeds samen met Nocturno Culto (Darkthrone) de meest ranzige strot van de hele scene bezit. Ook 'Dödens Vee' is opnieuw een pareltje, met heerlijk uitgesponnen gitaarpartijen en die blaffende en rochelende vocalen. Het sterke is, dat Kampfar deze songs op minstens even overtuigende wijze zou kunnen brengen in een akoestische versie, en dan zou het folkelement bijzonder duidelijk worden. Maar zoals het is hoeft er zeker niets aan veranderd te worden, met maar een enkel gitaarakkoord laat dit combo meer sfeer en meer natuurbeelden ontstaan waar andere bands minstens drie cd's voor nodig hebben. Het enige wat hen tegenhoudt om beter bekend te zijn bij meer mensen is precies de rauwe en ongepolijste (of natuurlijke) totaalklank.

Kampfar is er alweer in geslaagd om het muzikaal equivalent van een donkere boswandeling te maken. Alleen zijn er hier nergens trollen of elfjes, maar is het de ongerepte en soms brutale natuur die de klok slaat. 'Heimgang' is een puik staaltje natuurmetaal.

Meer over Kampfar


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.