Katra is een band die draait om zangeres Katra Solopuro. Dit Finse collectief debuteerde met 'Beast Within', een schijfje dat iets te opzichtig hengelde naar een stek naast Within Temptation en Nightwish. Mevrouw Katra heeft echter de sopraanstem voor dit album zo goed als afgezworen en het geheel is wat doorzichtiger geworden. In hun thuisland boert de band niet slecht, maar of het hier zo'n vaart zal lopen, is een beetje de vraag.

Het erg bombastische karakter van de muziek is behoorlijk afgezwakt, waardoor het geheel meer opgeschoven is richting pop. Jazeker, er zitten nog stevige gitaren en potige drums tussen, maar de rode draad van dit album is verteerbaarheid. Alle nummers hebben een kenmerkende hook, de strofe-refrein structuur wordt netjes gehanteerd en de speelduur is erg radiovriendelijk. Dat kan uiteraard zowel als een positief als negatief punt worden ervaren, maar het is wel zo dat de band weet hoe een toegankelijk nummer te pennen.

Misschien heeft Katra ook gewoon de pech dat de female fronted metal een beetje op zijn retour is. De muziekwereld is grillig, en het valt niet moeilijk te zien dat deze band pakweg tien jaar geleden veel hogere toppen had kunnen scheren. Nu doorbreken is dubbel moeilijk en daar komt dan nog bij dat de songs, hoewel goed geconstrueerd, weinig toevoegen aan het genre. Het geheel passeert naadloos en is aardig om naar te luisteren, maar daar blijft het dan ook bij. Zangeres Solopuro heeft een timbre dat geen klakkeloze kopie is van gelijkaardige bands, maar haar zanglijnen beginnen na een drietal nummers wel erg hard op elkaar te lijken.

Het meest vervelende aan deze plaat is dat ze nogal doordeweeks is. Alweer, dat is an sich geen probleem, en er zijn nu eenmaal veel bands die goeie middenmoters zijn zoals deze, maar soms smacht een luisteraar naar een echt pakkend refrein, of een interessante melodie en dat ontbreekt hier jammer genoeg. Wie idolaat is van alles wat nog maar ruikt naar metal met een zangeres zal allicht dit album zeer te pruimen vinden. Wie het liever wat meer uitdagend heeft, zoekt best elders het spreekwoordelijke heil.

Meer over Katra


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.