Klaus Schulze wordt beschouwd als grondlegger van de hedendaagse elektronica. In het begin van de jaren '70 was hij lid van Tangerine Dream en Ash Ra Tempel, waarop hij een lange en succesvolle solocarrière begon. Zijn muziek heeft zich altijd gekenmerkt door een psychedelische invalshoek. Waar hij eerst psychedelische rock speelde, zowel drums als gitaar, was hij later één van de eersten die gebruik maakte van synthesizers om het tijdperk van de medidatieve new age in te luiden. Vooral zijn Moog-synthesizers, door hem 'Moog babies' genoemd, staan nog altijd centraal bij de creatie van zijn muziek.

Rheingold is live opgenomen in de Loreley, in Sankt Goarshausen, Duitsland. Het uitbrengen van live optredens op DVD is eerder ongebruikelijk bij new age. In tegenstelling tot de meeste optredens is er geen spetterende show waarin het uiterlijk vertoon een belangrijke rol speelt. Schulze zit op een ordinaire bureaustoel, omringd door computers en een hele batterij apparatuur. Hij komt over als een zacht man die het belangrijk vindt dat het publiek meegaat in de 'vibe'. Bij applaus lacht hij bedeesd, precies totaal niet gewend aan zoveel aandacht. Het is best aandoenlijk.

Na Farscape vorig jaar, wordt Schulze op Rheingold opnieuw ondersteund door Lisa Gerrard die vooral bekend is van het intussen ter ziele gegane Dead Can Dance. Haar diep aardse zang biedt een enorme meerwaarde en geeft extra dynamiek. Op het titelnummer Loreley bijvoorbeeld gaan haar zang en de hypnotiserence klanken en acid lijnen van Schulze langzaam maar zeker naar een hoogtepunt. Op zulke momenten gaan zelfs zijn rustige fans volledig uit de bol. ‘Wotan’ toont dan weer de kracht van de sequencers van Schulze, die elegant verschillende lijnen in elkaar laat verstrengelen. Hoewel dit retro en niet vernieuwend is, is het ook tijdloos en meeslepend. ‘Alberich’, ‘Wellgunde’ en ‘Nothung’ zijn dan weer heel meditatieve nummers waar de luisteraar rustig kan bij wegdromen.

Klaus Schulze doet op Rheingold zijn titel als monument van de elektronica alle eer aan. Hij is niet meer de vernieuwer uit de jaren ’70 en herhaalt bestaande concepten maar zowel productie als uitvoering zijn topklasse. De altstem van Gerrard gaat prachtig samen met de breed uitgesponnen akkoorden van Schulze en geeft een mooie extra dynamiek.

(Er is keuze tussen een dubbel CD, een dubbel DVD of een dubbel CD+DVD. De DVD biedt ook een documentaire over Klaus Schulze, waarin hij gevolgd wordt tijdens het afmixen van het live optreden in de riante studio van Peter Gabriel en een interview van Schulze afgenomen door Steven Wilson van progrockband Procupine Tree. De fans moeten uiteraard de DVD kopen voor al het extra materieel.)

Meer over Klaus Schulze & Lisa Gerrard


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.