Tijdens hun gelouterde passage in Humo's Rock Rally van 2006 vergastten de Limburgers van Krakow de wereld op hartverwarmende slowcore waar traagheid voor één keer niet als een zonde beschouwd kon worden. De puike EP 'Home' bleek tevens de voorbode van het prachtige debuut 'As the Heart Is' (2007). Intussen is de groep overgewaaid naar het Leuvense Zeal label (zie ook: Tomàn, Transit), alwaar onlangs hun tweede langspeler het levenslicht zag. 'Far-Away Look' staat nog steeds met beide voeten in de Amerikaanse rocktraditie, maar doet zijn grote voorbeelden alle eer aan.

Hoewel gelaagde zangharmonieën nog steeds een belangrijke troef zijn van de band, heeft het intimistische openingsnummer 'Spell On Me' enkel het zalvende stemgeluid van Niné Cipoletti nodig om de luisteraar meteen naar de keel te grijpen. Pas in 'I Travel Alone' gaat de spaarzame akoestische gitaar vergezeld van toefjes pedal steel en een ingetogen ritmesectie, terwijl ook Piet De Pessemier vocaal zijn duit in het zakje mag doen. De hele plaat neemt uitgebreid te tijd om zijn rustieke sfeer ten volle te ontplooien. Met zijn 12 songs dreigt 'Far-Away Look' misschien wat lang uit te vallen, maar de mooiste nummers zitten in de tweede plaathelft verstopt. De uitgebalanceerde gitaarlicks van Wim Smets in het epische 'Dinosaur' doen Neil Young groen uitslaan van jaloezie en de zachtjes voortkabbelende titeltrack baadt in ambachtelijke esthetiek. Dan is er nog het majestueuze 'Song On Request', waar ook bassist Gert Cools de microfoon hanteert en een mespuntje postrock het nummer van een begeesterde outro voorziet. Vakmanschap, heet dat.

Krakow laat klassieke rock, alt.country en americana elkaar ontmoeten in een luisterrijk geluidsspectrum waar meerstemmige zangpartijen, melancholieke melodieën en slepende ritmes de plak zwaaien. Zodoende presenteert 'Far-Away Look' zich als de ideale soundtrack bij de onthaasting. Met het verstand op nul en de blik op oneindig, ademt de plaat een onwezenlijke schoonheid uit die zelfs de grootste cynicus overstag doet gaan.

Meer over Krakow


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.