Candlemass-meesterbrein Leif Edling is een – op creatief vlak althans – bezig baasje: niet alleen weet hij op geregelde tijdstippen de wereld te verblijden met een nieuwe Candlemass-plaat, ook met Krux laat de man horen wat voor geniaals hij in zijn mars heeft. Zoals de titel doet vermoeden, is dit ondertussen de derde schijf van dit combo, en hoewel het op en top Krux blijft, zijn er toch wat nieuwigheden te ontdekken.

Ne als Candlemass bestaat de muziek van Krux uit klassevolle doom metal, maar dan voornamelijk van het swingende soort, en niet van de bijzonder slepende en soms slaapverwekkende variant. Krux heeft ook slepende momenten, maar die staan in het teken van de song en dienen niet als standaard voor het geheel. Dat gezegd zijnde, is 'III – He Who Sleeps Among the Stars' op gezette tijdstippen atypisch snel. Zo is daar het openende titelnummer, dat voor Krux-normen aan een rotvaart voorbij dendert. Dat maakt het nummer wel goed door alweer te beschikken over een dosis knalriffs die soms recht uit de koker van een bijzonder geïnspireerd Tony Iommi (Black Sabbath) hadden kunnen komen.

'The Hades Assembly' is ook een behoorlijk uptempo song, eentje dat zowaar plots spaarzame gruntzang laat weerklinken. Een bizar gegeven, zeker voor een album dat onder deze vlag uitkomt, maar dat maakt het nummer niet minder pakkend. Nog een grote winnaar in de categorie 'heerlijk groovende beuker' is het grillige 'Seven Deadly Curses', dat een wat bizarre melodie kent, maar ondanks dat toch genadeloos blijft hangen.

Het valt verder erg hard op dat frontman Mats Levén hier zich toch een pak beter in zijn vel voelt dan bij Therion, waar hij geregeld verloren loopt tussen de erg bombastische orkestratie. Bij Krux is het allemaal wat eenvoudiger (maar evengoed behoorlijk effectief) gehouden en kan Levén zijn stem meer laten werken, en gewoonweg beter laten horen waartoe hij in staat is.

Wie fan is van groovende doom metal, en zeker wie een voorliefde heeft voor Candlemass en klassiekers Black Sabbath, zal zonder enige twijfel het hart kunnen ophalen bij deze laatste levering van Krux. 'He Who Sleeps Among the Stars' is een heerlijke plaat, eentje waar de Riff (mét hoofdletter) centraal staat.

Meer over Krux


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.