Kraak, kabbel, zweef, droom: minimale ambientmuziek is een doe-woord. Althans, zo denkt Krzysztof Orluk erover. De op het Nederlandse Databloem uitgebrachte cd-r 'Blurred Reflection' onderhoudt een mooie synthese tussen analoge en digitale elektronica in zijn erg spaarzame, maar toch gevarieerde geluidscollages. De Poolse klankvormgever houdt duidelijk van slaapkamerschilderijen die desolaatheid en minimalisme uitstralen, maar ook oor hebben voor goed verborgen details.

Ergens lijkt het wel of Orluk de kille geluidslandschappen van ambienticoon Biosphere wil herinterpreteren. Met veelzeggende titel bundelt 'Blurred Reflection' elf relatief korte traagheidsprenten die variƫren van quasi uitsluitend ruis en gekraak ('City Frames') tot een vindingrijke combinatie van gitaardrones, synthesizerklanken en veldopnamen. Hoogte- of dieptepunten zijn dan ook niet echt waarneembaar op deze bewust vrij effen en minimale sfeerplaat. Een enkele keer gaat de klanktovenaar aan de slag met een ritmische, mysterieus rollende sample in het heerlijk sussende en licht melancholische 'Miniature', maar verder lijkt het of Krzysztof Orluk werkelijk helemaal in het ijle wil blijven vertoeven (een enkele, net iets te industrieel en mechanisch onderbouwde stoorzender als 'Overthesky (Bright Sphere)' niet te na gesproken). Zo diep mogelijk graven met behulp van volumeknop en hoofdtelefoon is daarom de boodschap. Wie aan de oppervlakte blijft kleven, mist immers verschillende pianopartijen, bellen, oude vinylplaten en bewuste kraakgeluiden die toegevoegd werden om deze muziek een ongehoorde diepgang te geven. Intrigerend klinken de impressies van deze Poolse twintiger in elk geval, het ware enkel nog leuk geweest als 'Blurred Reflection' ook nog was voorzien van een bepaalde thematiek of een duidelijke opbouw. Nu gaat het eerder om een boeiend allegaartje voor wie van minimale sfeerelektronica houdt, maar geen genoegen meer vindt in de paar baanbrekende platen die dit beperkte genre afbakenen.

Krzystof Orluk weet duidelijk hoe hij minimale sfeerprenten op een fijne manier dient in elkaar te steken. Bijna gedateerde, beperkte drones worden immers opgefleurd met een arsenaal aan frisse, goed verborgen details die zorgvuldig werden toegevoegd. 'Blurred Reflection' is dan ook een voorzichtige wandeling doorheen het erg desolate landschap in deze jongeling zijn verbeelding, maar mist nog net dat tikkeltje extra om echt te overdonderen.

Meer over Krzystof Orluk


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.