Het Nederlandse La-Ventura leverde met 'A New Beginning' een heerlijk frisse debuutplaat af die het platgetreden female fronted metal-gedoe netjes op zijn plaats zette: geen theatrale opera-toestanden maar veel meer een potige en uitgekiende mix tussen metal en pop, gezegend en afgewerkt met de succulente vocalen van frontvrouw Carla Van Huizen. Alleen liet de opvolger nogal op zich wachten, maar eindelijk is 'White Crow' gearriveerd en het is een pareltje geworden!

De band heeft in de tussentijd onder meer een andere slagwerker moeten inwerken, maar dat heeft gelukkig nauwelijks invloed gehad op het schrijfproces of het resultaat. In vergelijking met het debuut is La-Ventura hoorbaar zwaarder geworden. Dat kan aan de opnamemethode liggen, maar het leidt geen twijfel dat de groep als geheel deze keer een stuk steviger van leer trekt en dat geeft het album een nieuwe dynamiek. Voor een plaat die volledig uit eigen zak werd betaald en geregeld, is er hoegenaamd niets aan te merken op 'White Crow'.

De gitaren klinken stevig edoch fris, en het drumwerk is eens te meer solide te noemen. De toetsenpartijen zijn opnieuw behoorlijk gelaagd en dragen veel bij tot de melodieuze aankleding van de songs, iets wat de groep al duidelijk had afgebakend op het debuut. Nochtans klinkt alles nog steeds erg modern en gaat La-Ventura nooit hard de bombastische toer op. In dat opzicht leunt de band soms aan bij Evanescence: potige rock/metalsongs die emotioneel wel de donkere kantjes opzoeken, maar die nooit pathetisch worden en vlot weten aan te grijpen.

Grootste troef van 'White Crow' is overigens opnieuw zangeres Carla, die een ronduit smakelijk timbre heeft dat vraagt om meer. Ze staat misschien behoorlijk vooraan in de mix, maar dat is volledig terecht, want haar zoetgevooisde vocalen zijn ten eerste opmerkelijk dankzij de rechtdoorzee aanpak zonder theatrale capriolen en ten tweede omdat ze een luisteraar een warm gevoel van binnen kan bezorgen. Wie daaraan twijfelt, dient nummers als 'Close to You' of 'Drowning' maar eens aan een luistersessie te onderwerpen.

La-Ventura is een band die het niet moet hebben van gigantische exposure dankzij een groot label, maar die volledig drijft op het vakmanschap van de leden. Dat maakt dan ook dat muzikaal alles klopt als een bus en de band nergens toegevingen doet richting platte commercie. 'White Crow' is een heerlijk album dat het verdient om opgepikt te worden voor liefhebbers van melodie in combinatie met potige muziek.

Meer over La-Ventura


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.