Het loopt bijzonder goed met het Italiaanse Lacuna Coil. Inmiddels is de band groot geworden in de States, en ook in Europa blijft de fanschare groeien. Zodra een eindejaarsperiode nadert, achten veel groepen de tijd rijp om met een live-album of een dvd op de proppen te komen en Lacuna Coil koos voor de dvd. Eentje met twee schijfjes, zowaar. Maar toch zit er een licht wrang gevoel bij het geheel, alsof dit net iets te haastig werd afgeleverd.

De extraatjes zijn voor het grootste deel krek dezelfde die een mens elders ook vindt. Zo zijn er de obligate achter-de-schermen en de promotionele videoclips die een mens zo ongeveer een keertje bekijkt, maar niet veel vaker dan dat. Elk bandlid kreeg carte blanche om in plaats van een eenvoudig protret te maken, eerder een soortement minifilmpje in elkaar te boksen. Zo wandelt vocalist Andrea Ferro door Milaan. Maar deze minifilmpjes zijn in wezen een collectie gebakken lucht, want er is werkelijk niets interessants te vernemen. Dat Cristina Scabbia en band zich inzetten voor een goed doel is nobel, maar een mens hoeft dat niet per se uitentreure te zien op een live-dvd. De optredens zelf dan zijn verzameld op het eerste schijfje. Het belangrijkste deel wordt ingenomen door een show op Wacken Open Air van vorig jaar. Het is een raadsel waarom de band, die ondertussen enorm veel getoerd heeft, voor deze show koos. Om te beginnen speelt de groep in het volle daglicht, wat niet bepaald de sfeer bevordert, en het geluid is niet bepaald optimaal. De muzikanten staan zeer strak te spelen, zodat duidelijk wordt dat het intensieve touren op dat vlak zeker en vast zijn vruchten heeft afgeworpen. Ook Cristina Scabbia is goed bij stem. Alleen de prestatie van Andrea is zwaar ondermaats. Hij heeft sowieso geen al te goede stem, maar op de albums werkt het wel. Hier is hij ronduit enerverend en geregeld enorm vals aan het kwelen en schreeuwen. Aan de andere kant, zijn podiumcapriolen zijn onderhoudend, daar waar de rest nogal statisch of flauw zijn ding staat te doen. Ondertussen is Lacuna Coil een zware gothic rockband geworden met zwaar pompende gitaren en behoorlijke eenvoudige en poppy songstructuren. De lichte experimenteerdrift uit de beginperiode is blijkbaar definitief naar de prullenmand verwezen. De band focust zich enorm op het laatste album 'Karmacode', maar laten de songs daarvan nu net flauwer zijn dan tracks uit de oudere schijven. De show uit Japan die als tweede hier staat geregistreerd, is wat dat betreft een stuk beter, met deze keer een leuke lichtshow aangezien het donker was. Maar toch bekruipt een mens het gevoel dat deze dvd snelsnel losgelaten werd om toch maar iets te hebben voor kerst, terwijl er veel meer had ingezeten bij een betere selectie.

'Visual Karma' is een aardig werkstukje, maar in de verste verte niet goed genoeg om meteen in huis te halen. Mocht er iemand spreken van een gemiste kans: dit is er eentje.

Meer over Lacuna Coil


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.