Afgaande op de enigmatische naam van deze Zweedse band en hun stijl zou men niet zeggen dat Niklas Sundin, gitarist van melodeathgenie Dark Tranquillity, hier eveneens de snaren plukt. Op het eerste zicht speelt Laethora namelijk brutale death metal, maar er is meer, vooral de donkere en/of kalmere aspecten van de band en een niet te ontziene Napalm Death-invloed die hoorbaar is in de brutale, diepe deathgrunts van zanger Jonatan Nordenstam en in de uptempo en blastende grindcorepartijen. Nu staan de heren van Laethora er met hun debuut, het vrolijk getitelde 'March of The Parasite'.

Vanaf opener 'Parasite' wordt de old school death metalformule van Laethora duidelijk: donderende basdrums en tremologitaren wisselen af met blastbeats en volle gitaarakkoorden. Nordenstam past grotendeels zijn diepe grunts toe met hier en daar een ijselijke schreeuw, meestal als tweede laag over zijn hoofdwapen. De band zorgt voor genoeg tempovariatie, wat blijkt uit tracks als 'Repulsive' en 'Y.M.B'. Uit deze laatste blijkt ook een ander aspect van de groep: de vuil klinkende melodieën (zoals bands als The Haunted dat fantastisch kunnen) sieren de finale van het nummer en tekenen een donker landschap van een zwijgzame moordenaar die de laatste adem van zijn bloedende slachtoffer aanschouwt. Dergelijk donker en/of tragisch melodiegevoel heerst ook in nummers als 'Impostors' en het schitterende 'Black Void Remembrance', waarvan de intro evengoed in een donker Dark Tranquillity-nummer had kunnen voorkomen en waar ook prachtige heldere, tragische zang in het midden toegepast wordt . Het lijkt alsof Laethora's melodieën de ruggengraat van de luisteraar doorboren terwijl ze deze de perfecte ontroeringssoundscape presenteren. Het overgrote deel van Laethora's muziek gaat echter naar de death metal zoals verdere verpulveringsformaties als 'Clothing for The Dead' en 'Warbitrary' dat goed bewijzen, maar het is de atmosferische, donkere kant van Laethora die de luisteraar echt over de streep trekt op 'March of The Parasite'. Hier is nagelende afsluiter 'Facing Earth' het prachtige voorbeeld van: een resem donkere, doomakkoorden openen traag het geheel, in het midden valt het nummer stil met wat strijkers, waarna de donderende akkoorden terugkeren met Nordenstams dreigende doch verstaanbare oerbrul "Facing Earth". Allesbehalve een rooskleurig beeld van onze planeet, maar wel shockerend schitterend.

Net zoals onder andere Scarve en Neuraxis heeft Laethora bewezen nieuwe dimensies te kunnen creëren binnen de death metal en het zijn meestal dit soort bands die nog zullen verrassen in de toekomst, maar voorlopig heeft de mensheid alvast dit geslaagde debuut.

Meer over Laethora


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.