Rudeboy is er terug. De militaristische frontman die vroeger reeds furore maakte met bands als Urban Dance Squad of Junkie XL heeft een nieuwe schare muzikanten rondom zich vergaard onder de noemer League of X O Gentlemen (waarvoor de X en de O staan voor "extraordinary"). Met deze debuutplaat grijpt de band naar frisse funk met een snuifje rockmuziek en een vette knipoog naar de hiphop.
Met een paar gitaargrooves, drumgeroffel, enkele draaitafels en een hortende bas brengt de League ... 12 toegankelijke, aangenaam afwisselende nummers. Doorheen het rijke en swingende klankspectrum scandeert Rudeboy aka Sir Antagonist zich de longen uit het lijf, waardoor het geheel wel een leuke live waarde krijgt. Dankzij de nodige samples en scratchen die de plaat op een subtiele wijze meer diepgang geven, kleeft er een opgewekt sfeertje aan deze muziek. Het bloedmooie, rustige 'Utopian' is hierbij een geweldig buitenbeentje waarbij de band met semi akoestische gitaar een erg harmonieus nummer neerzet en als het ware in de voetsporen van de Red Hot Chili Peppers lijken te treden.
Hoewel de eerste single, 'Pay Your Dues', met zware rockgitaren een hoog springgehalte oproept, valt toch op dat de meeste nummers op 'Smiling at the Claptrap Circuses' meestal rustige en sierlijke pareltjes zijn die veeleer aanleunen bij funky pop- en zelfs bluespartijen. De melodie primeert duidelijk boven het ritme. Bovendien is er op heel deze cd niet één nummer te bespeuren dat niet leuk klinkt, hoewel de rommelige instrumentale combinaties op 'Blindfolders to the World' daar wel stevig moeite voor doen. Spijtig genoeg is er ook niet echt een hapklare hit op terug te vinden die de League ... naar de hoogste hitregionen zal drijven. Verder durft Sir Antagonist een nogal ratelende monoloog scanderen die met heel veel woorden weinig zegt. Bij de rustige, wederom akoestische afsluiter 'Guillotine' bewijst de frontman wel over een niet onaardige stem te beschikken en eindigt deze vlotte plaat in schoonheid.
Het meest (af)schrikwekkende van 'Smiling at the Claptrap Circuses' is ongetwijfeld de oerlelijke foto vooraan van een roos geklede vamp op één of ander jetset feestje. Waarom toch?

Meer over League of X O Gentlemen


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.