De laatste jaren loopt het verdraaid goed voor het Duits-Noorse collectief Leaves' Eyes. Zangeres Liv Kristine weet immers met haar engelenstem menig mens te overtuigen van haar vocale capaciteiten en de muzikale begeleiding door Atrocity (de band van manlief Alex Krull) is zonder meer solide te noemen. Leaves' Eyes heeft al een tijd een zeer goede mix gevonden tussen Noord-Europese mystiek en een vrij potige versie van zogeheten female fronted metal. 'Njord', hun meest recente wapenfeit, is daar opnieuw een goed voorbeeld van.

Beweren dat er veel zou veranderd zijn aan de aanpak van de band, zou een grove leugen zijn. Waarom een formule die uitstekend werkt plots gaan veranderen? Met andere woorden: nog steeds zijn de gitaren stevig zonder ingewikkeld te worden, leveren de drums en bas een zeer potige ruggengraat en zweven de fijne vocalen van Liv Kristine boven het geheel uit. En toch valt er per album een kleine verschuiving op te merken, want de songs worden stilaan bombastischer. Dat is niet direct een nadeel want zoals hier geregeld te horen valt, winnen de nummers aan kracht. Het titelnummer mag dat meteen bewijzen. Het codewoord is 'sfeer' en dan vooral die van verre reizen, de pracht van de natuur en de geschiedenis van het Noorden. Mocht er nog iemand daar aan twijfelen, dan wijzen nummers als 'Northbound' of 'Ragnarok' die wel terecht. Het enige spijtige is de cover van de traditional 'Scarborough Fair': op zich geen slechte versie, maar het nummer misstaat wat tussen de rest van het materiaal. Maar wie niet struikelt over een dergelijk detail, zal een uitstekend album ontdekken dat flink wat sterke en pakkende songs herbergt. De combinatie van zware, laaggestemde gitaren met de ijle zang is waarschijnlijk geen spek voor ieders bek, maar het staat als een paal boven water dat Leaves' Eyes een klasseband is en blijft.

Eens te meer levert Leaves' Eyes een puike plaat af die smaakt naar meer. Potige, melodieuze en emotionele muziek met een topzangeres aan het front: soms moet dat niet meer zijn.

Meer over Leaves' Eyes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.