Het Noorse Leprous heeft de laatste tijd flink wat bekendheid vergaart, misschien niet direct door hun sterke platen, maar vooral omdat deze jongens ook de liveband vormen van meesterbrein Ihsahn (ex-Emperor). Alle aandacht is goed en Leprous is een groep die het zijn luisteraars en fans niet makkelijk maakt. Om te beginnen houden deze jongens van vreemde plotwendingen binnen hun muzikale verhalen en is de atmosfeer die ze scheppen niet altijd even makkelijk te verhapstukken. Op 'Coal' doen ze overigens weer net dat stukje anders dan voorheen, dus de band kan moeilijk beticht worden van stilstand.

Om te beginnen heeft 'Coal' een duister en kil randje. Waar voorganger 'Bilateral' een vrij potig album bleek dat nog vrij veel duidelijke raakvlakken met zware metal had, leunt 'Coal' veel meer aan bij epische en progressieve rock. Dat is te zeggen: met een koude invloed. Het lijkt wel alsof deze schijf een exorcisme van depressie en zwartgalligheid is. Die afstandelijke sfeerschepping maakt dan ook dat – ondanks het feit dat Leprous nooit een makkelijke groep is geweest – 'Coal' beduidend meer tijd vraagt dan de voorgangers. De opbouw van de songs is nog iets minder doorzichtig en deze jongens hebben zichzelf opvallend opnieuw uitgedaagd.

Het gitaarwerk is vooral op het eerste gehoor zachter geworden edoch intricater. Er vallen nog wat meer extraatjes te ontdekken voor wie zich de moeite getroost om alles een paar keer onder de loep te nemen. Het is overigens ook pas na herhaalde luisterbeurten dat de melodieën zich ten volle openbaren, want de eerste keer lijken ze soms wat banaal, repetitief of gewoon vreemd. Eens ze zich ontplooien, gaat er echter een wereld aan belevenissen open die moeilijk in woorden te vatten is. De fijne en geregeld wereldvreemde zang helpt ook aan dat vervreemdende effect en laat alles onderdompelen in een etherische waas.

Leprous zal nooit een band zijn die voor een gat te vangen is en het zal ook nooit de meest toegankelijke progressieve act zijn. Maar voor wie houdt van een uitdaging of een groep die niet te beroerd is om zichzelf quasi constant opnieuw uit te vinden, kan 'Coal' precies zijn wat de dokter bevolen heeft.

Meer over Leprous


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.