Het mag tegenwoordig dan al een cliché zo groot als een volwassen huis zijn, maar Finland blijft nog steeds de hofleverancier van degelijke metal. Zowat in elk genre dat een tikje extremer mag, zijn deze noordelijke mensen vaak bijzonder goed. Ook Leverage is een uitstekende band die perfect weet hoe ze puike melodische metal moeten brengen, compleet met de nodige dosis vingervlugheid.

Leverage beweegt zich op het vaarwater tussen vrij poppy getinte, stevige rock en meer symfonische metal, hoewel dat laatste duidelijk de bovenhand neemt. De gitaren zijn bij uitstek het belangrijkste instrument, en dat maakt dat 'Circus Colossus' op geregelde tijdstippen smaakvol wisselt tussen potige en catchy riffs enerzijds, en flitsende soli en goed beredeneerde melodielijnen anderzijds. Dat geheel wordt gecomplimenteerd met een goed ingewerkte ritmesectie en een zanger die mooi geleerd heeft waar zijn beperkingen liggen en dus ook nergens over de schreef gaat. Nummers als het licht episch getinte 'Wolf and the Moon' zijn dan ook genietbaar luistervoer en bieden flink wat afwisseling. 'Don't Keep Me Waiting' mikt dan weer iets te opzichtig naar de hitlijsten, maar dat is slechts een kleine kanttekening. Het enige 'probleem' dat Leverage kent, is dat het allemaal een tikje te voorzichtig, een beetje te beredeneerd is. De nummers zitten sterk in elkaar, maar missen dat beetje risico dat de echt groten onderscheidt van de massa. Dat zou er dus ook voor kunnen zorgen dat Leverage wat ondergesneeuwd raakt in de toch wel grote stroom aan releases. Dat is een spijtige zaak, want de melodieuze metal van deze Finnen verdient een luisterend oor.

Leverage is een bijna typisch Finse band: alles zit smetteloos in elkaar en an sich mankeert niets aan de nummers, maar het geheel mist toch net dat beetje extra om daadwerkelijk op te vallen. Aan de andere kant, liefhebbers van melodieus metaal met een hang naar progressieve toetsen en wat popelementen zijn hier meer dan zeker aan het juiste adres.

Meer over Leverage


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.