Kan iemand de mensen van Narrominded vertellen dat het niet de bedoeling moet zijn dat het label enggeestig moet worden, maar het wel kan helpen als het eens wat duidelijker kleur zou bekennen? Want als de firma besluit om werk uit te brengen van een nieuwkomer, is het telkens een groot vraagteken welke muziekstijl mag verwacht worden. In het geval van het trio Life Savings en hun korte ep gaat het om energieke mathrock met een scherp punkkantje (wat misschien wel duidelijk was voor wie al dieper ging graven om leden van de bands Boutros Bubba en Katadreuffe te ontdekken).

Schurende gitaar- versus basriffs en tot moes meppende drumpartijen binden de strijd aan met de vervormde, tierende zanglijnen van frontman Gabry de Waaij. Die laatste verkiest luidruchtigheid boven verstaanbaarheid, ofte klank boven woord: een weldoordachte keuze. Melodie ontmoet energie in structuren die exploderende momenten met noodzakelijke adempauzes afwisselen. Dit is noiserock met een gezond overwicht richting rock.

Opener ‘Heydays and Maydays’ goochelt nog wel wat met afgekapte Fugazi-gitaarhoeken, maar bindende baslijnen en een mooi openbarstend punkritme verschaffen hier de echte houvast. Melodieën worden steeds opnieuw uitgevonden met andere riffs, terwijl de Waaij met zijn getormenteerde stem voor extra punch zorgt. Het lijkt allemaal smerig, maar is melodieus zeker verantwoord.

In ‘Soft Clippers’ mag het allemaal wat trager, wat meer klemtoon legt op de slepende woorden “I’m on my way home”. Ook hier ontspoort het beest echter in de refreinen in een rit met hakkende gitaren en schreeuwende zang. Zo creëren de drie heren toch enige ruimte om er in afsluiter ‘Adoptees’ extra energiek tegenaan te vliegen. De heilige Drievuldigheid gitaar-bas-drum knalt hier optimaal tegen elkaar op om een strakke, verslavende melodie neer te zetten die knipoogt naar noiseformaties uit de jaren ’90, ontblote, bezwete bovenlijven en plakkende lange haren.

Op een dik kwartier tijd is dit plaatje uitgeraasd. De nood naar meer is gecreëerd. Dat is allicht ook het opzet. Life Savings is een band die al dik twee jaar sleutelt aan zijn livereputatie en ‘Endings’ blijkt de ideale concertflyer. Gaan zien en ondergaan is de boodschap, ondertussen kan het Haagse gezelschap werken aan zijn volwaardig debuut.

Meer over Life Savings


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.