Luisteraars die in dagen waarin de R 'n' B hoogtij viert radeloos op zoek zijn naar 'goede hiphop', hebben een vette kluif aan Lifesavas. Twee stoere gasten uit Portland rappen hen gegarandeerd de oren van het hoofd op hun debuut voor Quannum Projects, de nieuwe talentenjagers van de Westkust. Luisteraars op zoek naar avontuurlijke vernieuwing in de hiphop vangen (een beetje) bot met 'Spirit in Stone'.
Voor de sociaal bewogen lyrics zorgen Vursatyl en Jumbo the Garbageman. DJ Rev. Shines zorgde voor de juiste groove in de studio. Zoals het echte hiphop beaamt roept 'Resist' de beweging van de Levensredders op tot weerstand tegen de oorlogspredikende regeringen: "Proven that the movement exist / Realise you 're the catalist / Refuse!" De Lifesavas rappen snel en soulful en vooral Vursatyl houdt het midden tussen zingen en rappen. 'Hellohihey' klinkt met zijn Spaanse gitaarrif als ware het de Cubanen van Orishas die de ziel uit hun lijf zongen. Vursatyl stelt hierin –terecht – het oh zo grote ego van zichzelf en alle andere MC's in vraag. In 'State of the World / Apocalypse / War' wagen beide heren zich zeer geslaagd aan Close Harmony en ook 'Me' is met veel soul gezongen. De zang zorgt voor een welkome afwisseling en ontspanning. Vaak staat de snaar tijdens het rappen hoog gespannen – creatief duellerend, in samenzang of afwisselend – maar komt er na een aantal minuten sleet op de formule. 'Selector (featuring J-live)' biedt weinig verrassingen en de hiphopreggae van 'Fever' en '5th Horseman' is ronduit saai. De toffe loopjes die de beats begeleiden, worden vaak een heel nummer herhaald zonder veel variatie, zelfs niet tijdens het refrein. Gelukkig toveren die eenvoudige, wat kinderachtige refreintjes ('What if it 's true?', 'Skeletons') af en toe een glimlach op de lippen van de hoofdschuddende (meedeinend op de vette beats of knikkebollende) luisteraar. De happy rap zorgt voor humor en een knipoog en dat is maar goed ook.
Net als je denkt dat je het allemaal gehad hebt, is daar de samenwerking met Lateef the Truthspeaker, Lyrics Born van Latyrx, Blackalicious en DJ Shadow op het fantastische 'Emerge'. Dít is vernieuwend. Razendsnel scratchwerk, vrouwenstemmen die steeds hoger gaan zingen en rapwerk dat heerlijk wringt aangezien op dit nummer bijna niet te rappen valt. Het is jammer dat de rest van de plaat de spanning hiervan niet evenaart. Wel 'leuk zonder meer' zijn de funk van het openingsnummer 'Soldierfied', het met geluidjes volgepropte 'It 's over', de telefoonconversatie tijdens 'Hellohihey', en de stevige breakdancemuziek van 'Head Exercise'. Goede hiphop zonder (veel) meer.

Meer over Lifesavas


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.