Waarom Lionel Détry nu plots zijn achternaam wilde transformeren in Solveigh voor zijn soloproject is een beetje een vraagteken. Het gaat hier immers nog steeds om de tweede stem van het Brusselse poprock collectief Austin Lace en geen familielid van een of andere top-dj. Geruggensteund door zijn activiteiten bij Court-Circuit (de Waalse tegenhanger van Poppunt) en zijn contactennetwerk in het gemoedelijke Waalse muziekwereldje is Lionel op zijn gitaar beginnen musiceren. Later mochten daar ondermeer klokkenspel, harmonica en percussie-instrumenten bij komen, een studio in Londen en topproducer Mark Rankin (Bloc Party, Emiliana Torrini). Het resultaat is een sfeervol folkpopplaatje dat liefde en melancholie verbindt.

Eenvoud siert: een slogan waarmee Lionel Solveigh hier in de voetsporen van Adem treedt. Tien akoestisch gebaseerde sfeerprenten doen het immers zonder begeleiding van drum of bas. Melodie, harmonie en samenzang blijken de sleutelwoorden. Eenvoudige percussiebewegingen geven wat ondersteuning en diepgang aan een eerder doordeweekse popsong als 'Of a Girl', maar laten het lied zelf toch primeren. Dat blijkt een formule die werkt, want van songschrijven heeft de twintiger duidelijk kaas gegeten. 'Young & Wise' heeft niet meer dan gitaar en zang nodig, maar doet wel denken aan de grootste traditionele ballades uit de seventies. Lionel gaat steevast voor de muzikale onschuld en raakt met elk lied een mooie, intieme snaar. Misschien blijkt de inhoud en de opbouw van 'Off the Shade' net iets te minimaal om de luisteraar echt in zijn greep te houden en is het sobere, weinig melodie- of stemvaste 'Comfort' overbodig, maar dat zijn slechts twee donkere vlekjes op een verder vrij smetteloze plaat. Niet dat 'Home' de wereld zal veranderen, want echt grootse dingen gebeuren hier natuurlijk niet. Wie echter een beklijvende countryballade als 'John Wayne Shot Me' weet neer te pennen of melancholie en desolaatheid muzikaal kan omtoveren in een prachtsong als 'Home Again', verdient toch grootse erkenning.

Zonder enige twijfel is 'Home' weer zo'n plaat die gedoemd is in de anonimiteit te verdwijnen. Dat is meer dan zonde, want deze jonge knaap heeft tonnen talent. Het Brusselse circuit heeft alvast zijn armen om Lionel Solveigh geslagen en een komende minitour in België opent mogelijk ook nog enkele deuren, maar laat deze charmante cd vooral toch maar voor zich spreken.

Meer over Lionel Solveigh


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.