Hoe oude rotten elkaar toch kunnen ontmoeten. De meer dan tachtig jarige krautrock- en elektronicagoeroe Hans-Joachim Roedelius (Cluster) kruist de degens met jaren ’90-icoon Lloyd Cole, bekend van tal van songwriterpophits. Die laatste zijn solowerk (‘Plastic Wood’) ging reeds de instrumentale, experimentele toer op en werd door de gecharmeerde Roedelius geremixt. Een samenwerking kon dus niet uit blijven, ook al werd het er geen fysieke, maar eentje die moest verlopen via het brede ethernet.

Wie graag wat nieuw materiaal van de Schotse songwriter Lloyd Cole had gehoord, komt bedrogen uit. ‘Selected Studies Vol.1’ is op en top Roedeliaanse ambient en bestaat uit tien abstracte, fantasierijke elektronicaspinsels waarin wel vaak een grond van pianospel – de input van Cole – te bespeuren valt. Van de knisperende lieftalligheid van opener ‘Pastoral’ met zijn slaapkamermelodietje tot een mechanisch galmend pianothema met diepe echobeweging (‘Lullerby’): de input is minimalistisch, eenvoudig en pakkend.

Toch durft het duo al eens te zondigen aan dat ‘pakkende’. Een tokkelend ‘Selbstportrait-Reich’ zonder veel inhoudelijke dynamiek, strandt op een leuke auditieve vondst maar met weinig inhoud: een onafgewerkt experiment. Hetzelfde geldt voor een minimalistisch ‘Wandelbar’ met krekelgesjirp, rinkelende belletjes en echoënde klokken en een totaal gebrek aan ritme of melodie.

Roedelius is er de man niet naar om in zijn improvisatorisch wereldje enige structuur of afbakening toe te laten. Met vage flarden van strijkers maar vooral erg dromerig, galmend pianospel zorgt het rustieke ‘Still Life with Kannyu’ - net als de meeste tracks op deze plaat - eerder voor suggestie, een aanzet tot dromen en fantaseren, ambient pur sang. Vaak wordt rekening gehouden met esthetische harmonieën, maar ook dat is geen vereiste. Een chaotisch, wringend ‘Fehmarn F/O’ bevat jankende gitaar, een klagende jamsessie van orgel en schuifelende ritmes die samen afstotelijk werken, terwijl het kabbelende ‘TangoLargo’ met zijn opklimmende geluidjes en belletjes pure new age meditatiemuziek is.

Fans van bizarre ambient mogen zich in de handen wrijven, deze opmerkelijke samenwerking levert abstracte, prikkelende resultaten op. Zoals de titel aangeeft, gaat het hier echter om een selectie die wat weinig verhaal of samenhang heeft. ‘Selected Studies Vol.1’  blijft ook nauwelijks hangen en is hij inwisselbaar met de grote berg Roedelius-releases die de geschiedenis heeft opgeleverd. Een echte reden tot vreugdekreten is er dus niet.

Meer over Lloyd Cole Hans-Joachim Roedelius


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.