Hoewel Roni Size en zijn Bristol-makkers in 1997 onder de naam Reprazent al met succes iets gelijkaardigs brachten, mag London Electricity zich vandaag de dag met trots de eerste 100% live drum & bass-act noemen. Bij toeval ontstaan uit de losse samenwerkingsverbanden die Tony Colman in 2003 met enkele gerespecteerde vocalisten aanging voor zijn LP 'Billion Dollar Gravy', is het paradepaardje van het Engelse Hospital-label in geen tijd uitgegroeid tot hét uithangbord van een nieuwe generatie drum & bass-artiesten.
Tot vier jaar terug leek drum & bass ten onder te gaan aan zwartgallige, technoïde bloedarmoede. Dezer dagen is deze hyperkinetische breakbeatmuziek echter levendiger dan ooit, iets wat grotendeels te wijten is aan de hernieuwde aandacht voor de 'oude' reggae-, hiphop-, funk-, jazz- en soul-invloeden van het genre. Net als de jaren net voor de millenniumwende beperkt de muzikale herbronning zich ook nu niet tot de studioproducties, maar trachten enkele vooruitstrevende artiesten ook op het podium de sequensprogramma's, samplers en drumcomputers in te ruilen voor hun levende varianten. En hoe! Wie London Electricity de voorbije maanden nog niet in actie zag op een of ander (Belgisch) festival, zal ongetwijfeld grote ogen opzetten bij de dvd die de band maakte van zijn nu al legendarische optreden in het Londense Jazz Cafe in 2003. Meer dan een uur lang 'jamt' de zeskoppige formatie de pannen van het dak met een uitmuntende mix van soul, jazz en dansvloergerichte drum & bass-beats. Géén playbacktoestanden en géén computers, wel stuk voor stuk ijzersterke muzikanten die het beste van zichzelf geven. Zo kan men niet anders dan met groot ontzag kijken en luisteren naar het verbluffende slagwerk van Chris Polglase (aka The Jungle Drummer), die als een vleesgeworden drumcomputer met een bijna onwezenlijk gevoel voor timing en ritme breakbeats van 170 bpm (én meer) op zijn drumvellen neerkwakt. Om nog maar te zwijgen van het imposante stembereik van soulzangeres Liane Carroll, de onwaarschijnlijk opzwepende baslijnen van contrabassist Andy Waterworth en de uitmuntende rapkwaliteiten van Stamina Mc, SP Mc en Mc Wrec. Minstens even onderhoudend is enthousiasme waarmee opperhoofd Colman en zijn 'sidekick' Landslide vanachter hun keyboards het bonte gezelschap in het gareel trachten te houden. Heftig knikkend en gesticulerend dirigeren beide heren de band op speelse wijze naar ongekende melodieuze hoogten. Genreoverbruggende parels als 'Do You Believe', 'Be There' en 'The Great Drum & Bass Swindle' nemen alle twijfel weg: drum & bass is zijn kinderschoenen definitief ontgroeid en eens te meer klaar om de harten van het grote publiek te veroveren ...
In tegenstelling tot de puike geluidsopname, laat de kwaliteit van het gepresenteerde beeldmateriaal hier en daar wat te wensen over, maar dat mag de pret niet drukken. De - op vele dvd's vaak overbodige - extra's zijn hier wonderwel te pruimen. Een relativerende profielschets van elk van de bandleden, enkele hilarische toerbeelden en twee knappe videoclips vervolledigen het intrigerende London Electricity-plaatje. 'Live Gravy' is met andere woorden een uitermate fijn ding, dat zowel in de smaak zal vallen bij de 'die-hard' drum & bass-fans, als de breeddenkende liefhebbers van kwaliteitsvolle, hedendaagse live-muziek. Niet te missen!

Meer over London Elektricity


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.