In 1970 was Lou Reed de laatste van de drie boegbeelden van het toen al legendarische Velvet Underground die opstapte en aan een solocarrière begon. John Cale en Nico, de twee andere boegbeelden, hadden hem dat al voor gedaan. In januari 1972 traden ze nog eens samen op. Het heel mooie en uiterst ingetogen concert in de Parijse Bataclan is nu ook op een cd-speler te beluisteren.
Door de minieme bezetting met Lou Reed op gitaar, Cale op gitaar, viool of piano en heel soms Nico op harmonium is het een heel intieme set geworden. Vooral de nummers van de Velvet Underground en van Nico profiteren daarvan. 'Waiting For the Man' blijkt zonder het punkerig gedram van piano en gitaar op het origineel nog meer te beklijven. 'Heroin' is de andere VU-klassieker die schittert in de intimiteit. Zonder apocalyptisch getrommel en extatische taferelen, hooguit een lichte crescendo en een monotone viool, blijft het een indringende gebeurtenis. Ook de andere door Lou Reed gezongen nummers zoals 'Berlin' en 'Black Angels Death Song' zijn uitstekend. De grote ster van de avond is echter Nico. Met haar geheimzinnige stem brengt ze een erg intense versie van 'Femme Fatale'. Met haar harmonium en prachtig begeleid door Cale's viool zijn ook haar eigen nummers betoverend mooi. Harmonium en viool creëren een donkere sprookjessfeer en Nico zingt haar ziel uit haar lichaam. De nummers van John Cale staan in de schaduw van zoveel moois. 'Ghost Story' is nog een prachtige ballade, maar 'The Biggest, Loudest, Hairiest Group Of All' en het irritante 'Empty Bottles' kunnen de vergelijking met de andere nummers niet doorstaan.
Het enige minpunt is de wel erg slordige uitgave. De weinigzeggende hoestekst wordt gecompenseerd door de foto's. De vele stiltes tussen de nummers en de bij wijlen erg slechte klankkwaliteit zijn echter wel storend. Een beetje knip en plakwerk had de cd van enkele minuten stilte of stemmen van instrumenten afgeholpen. Met een hoop pareltjes van nummers is deze cd echter zeker de moeite.

Meer over Lou Reed, John Cale & Nico


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.