In de zomer van 2007 was een jazzfestival in Baltimore het toneel voor een opmerkelijke primeur. Drummer Louis Moholo-Moholo en pianiste Marilyn Crispell stonden namelijk voor het eerst in hun lange carrière samen op een podium. Door een speling van het lot waren de muzikale wegen van deze jazz- en improvisatiegrootheden blijkbaar nooit eerder samengekomen. Het concert was een memorabele gebeurtenis die gelukkig ook werd opgenomen. Onder de titel 'Sibanye' wordt dit nu op cd uitgebracht zodat iedereen dit geweldige concert kan herbeleven.

Louis Moholo-Moholo maakte in het Zuid-Afrika van de jaren zestig deel uit van het freejazz sextet The Blue Notes. Omwille van het apartheidsregime (dat de raciale mix binnen deze groep maar weinig kon appreciëren) trok de band naar Europa waar tot in de late jaren zeventig grote successen werden geboekt. Tijdens die periode was Moholo-Moholo ook actief aan de zijde van onder andere Peter Brötzmann en Steve Lacy. Al die ervaringen bundelt hij op 'Sibanye' tot een opgemerkte wereld van klanken en ritmes die uitblinkt in ongecompliceerdheid. Van moeilijkdoenerij of klankfetisjisme is hier geen sprake. Moholo-Moholo hoeft niet noodzakelijk elk hoekje van zijn drumstel te benutten op zoek naar interessante klanken want met een snaredrum en hi-hat alleen al zou hij een plaat kunnen vullen. Samen met de boeiende pianiste Marilyn Crispell stooft hij hier een niet te versmaden muzikaal potje. Crispell speelt op haar eigen manier in op de tempoloze ritmes en aanhoudende roffels die vanaf het eerste moment opduiken. Met afgebroken pianoloopjes en een minimum aan akkoorden lijkt ze vooral te willen volgen in plaats van te leiden. Soms lijkt ze haar spel moedwillig aan banden te leggen, zoals in 'Moment of Truth', waarbij ze lang blijft schipperen tussen enkele percussieve noten. Met de gaandeweg ophitsende drumpartijen mondt het stuk uit in een gigantische muzikale aardschok. Het duo had op voorhand geen afspraken gemaakt waardoor de muziek werkelijk alle kanten kon opgaan. In 'Journey' belandt een aftastende improvisatie plots in rivier van pianolyriek, iets wat men niet meteen verwacht van taaie tante als Marilyn Crispell. De tegendraadse en nog steeds verbazend simplistisch klinkende drumpartijen houden de voeten echter steeds op de grond. Zo valt er in elk van de zeven tracks op dit album een pak te ontdekken zoals het een improvisatieplaat betaamt.

Het is een uitstekende zaak dat Louis Moholo-Moholo en Marilyn Crispell elkaar uiteindelijk gevonden hebben. Of er nog eventuele samenwerkingen gepland zijn valt nog af te wachten. Met 'Sibanye' is er voorlopig genoeg om het een hele tijd uit te houden.

Meer over Louis Moholo-Moholo & Marilyn Crispell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.