Een bandnaam als Major Deluxe heeft een grote en ambitieuze uitstraling. Laat dit nu net twee zaken zijn waar dit Brusselse gezelschap rond frontman Sébastien Carbonnelle weinig last van heeft. Ook op de moeilijke, drie jaar durende zoektocht naar een tweede langspeler, blijft dit kwintet netjes met beide voeten op de grond. Mooi lyrische composities of klassieke instrumentale geluidskaders waar de trompet van Ludovic Bouteligier een voorname rol opeist, respecteren immers het gegeven dat deze band uitblinkt met zijn doodbrave, leuke lofi-popliedjes.

Wat Major Deluxe op 'Something Ends Here' aanbiedt, is één lang, aangenaam luisterparadijs. Eenvoud wordt immers gekoppeld aan dromerige, melancholische maar uitdagende muzikale impressies waarmee de groep zich in het vaarwater van Lambchop begeeft. In het heerlijke The Birdwatcher, geschreven door ene Barbara Cuglietta, wringt de zanglijn zich zonder strofe-refrein structuur in op het eerste gehoor nogal ongemakkelijke bochten. Een warm klankdeken van strijkers, trompet en orgel sust echter het geheel en wordt zelfs bijgestaan door Spaanse gitaar en klokkenspel. Moest een term als 'lounge' nog niet zo uitgemolken zijn, dan zou Major Deluxe hem met trots mogen dragen. 'Something Ends Here' is ongedwongen en avontuurlijk. De tien gepresenteerde liedjes kennen telkens een onvoorspelbare en erg wisselende verhaallijn met 'ik wandel in het bos en voel me ontspannen, ik val in de beek en sla in paniek, ik zwem naar de zee want dat lijkt me romantisch'-sprongen. Ontspannen? Ja. Glad? Nee. Boeiend? Uitermate. De band laat zijn creativiteit duidelijk de vrije loop en durft gebalde popliedjes te laten uitdijen in klassieke instrumentale partijen zonder dat beiden hoeven te botsen. De ontnuchterende zang van Carbonnelle bindt het geheel dan ook mooi aan elkaar, maar speelt zeker geen voortrekkersrol. Laat de cd naar het einde toe dan nog een beetje wegglippen ('Departure Song' begint aardig te lijken op muzikaal gemijmer), de indruk die Major Deluxe hier achterlaat blijft overweldigend.

Het werd hoog tijd dat in het zuidelijk gedeelte van dit muziekminnend land nog eens iemand zijn nek uit durfde te steken. Als het wat meezit en de ambitie van deze plaat zich ook in het dagdagelijks verhaal van Major Deluxe zou kunnen doorzetten, gaat dit gezelschap een mooie toekomst tegemoet. Hopelijk is een waardige opvolger voor Girls in Hawaii opgestaan.

Meer over Major Deluxe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.