Extreem metalland heeft er weer een ADHD-geval bij: het Schotse Man Must Die. Jongens, wat gaat deze band snel en toch is er nog ruimte voor interludia en melodie. Daarmee wordt dus geenszins een metalcore/deathcore/watdanookcoreband bedoeld. De band speelt death metal met melodieuze death- en thrash metalinvloeden. In 2002 ontstond de band uit de krochten van Glasgow en bracht in 2004 zijn smaakvol getitelde debuut uit, '... Start Killing', hetwelk geproducet werd door Kataklysm-gitarist Jean-François Dagenais (Kataklysm, Misery Index). Deze laatste heeft bovendien weer wat heerlijks aangericht met het nieuwe Man Must Die-werkje, 'The Human Condition'. Maar wat valt er dan te horen op dit 43 minuten durende schijfje?

Wanneer na de melodieuze intro de echte opener 'Silent Observer' uitbarst met zijn blastbeats en hyperblasts, weet de luisteraar al hoe laat het is: deze melodieuze doch brute death metaltrack blijft voortraggen door de vonken tussen drummer John Lee en gitarist Alan McFarland. Deze zijn samen met de strot van Joe McGlynn de drijfveer achter het werkje. McGlynn z'n vocalen variëren van een death metalbrul tot een hoge krijsstem en sporadisch een gesproken stem. 'March of The Clones' en 'Waster' zijn van hetzelfde geschifte kaliber als de opener en geven nog steeds gas. Dat Man Must Die wat te bieden heeft blijkt echter niet alleen uit hun snelheid, melodie en groove zoals Kataklysm die nog beter combineert, maar ook uit de donkere passages zoals de finale van 'Waster' en vooral de introriff van '1000 Promises of Pain'. De introriff van 'You Stand Alone' is er nog zo een: de onheilspellende aparte nootjes die het begin en de strofe versieren komt zo uit het riffboekje van Slayer. 'Suicide Gene' sluit het plaatje met gevarieerde tempo's af en in de finale treden zelfs twee violen op: één onzekere, angstig getinte en een andere melodieuze. Het enige minpunt op deze plaat is dat Man Must Die bij momenten nog ervaring en originaliteit mist in hun brutaliteit en melodieën, maar daar zorgt Vadertje Tijd wel voor.

Man Must Die heeft dus voor een extreem maar melodieus werkje gezorgd. Hoewel de band geen compromissen sluit in de muziek, is deze daarin niet altijd even vindingrijk, maar dit Schotse vertelseltje is nog niet uit.

Meer over Man Must Die


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.