De fikse uppercut van het jaar komt uit behoorlijk onverwachte hoek. Maroon komt namelijk uit Duitsland en dat is niet meteen een natie die bekend staat om verdraaid harde metalcore en al helemaal niet om de kwaliteit die Maroon tentoon spreidt. Gelukkig dat verrassingen nog steeds de wereld niet uit zijn. Deze band is zowel straight edge als vegan, wat zoveel wil zeggen als dat ze geen dierlijk product of alcohol tot zich nemen. Ook al zijn ze zoals elke correcte hardcore/metalcoreband begaan met de wereld, toch laten ze het preken achterwege. Maar de tracks die dit album sieren laten iedereen vast verweesd achter: zo hard en vet zijn ze.

Het feest begint al met opener '24HourHate': als een kruisraket gaat de band er vandoor en het doel wordt niet gemist. Dit blijkt slechts de eerste kopstoot in een lange rij te zijn. De zwaar brullende gitaren neigen regelmatig naar death metal, wat niet geheel onlogisch is aangezien veel metalcorebands vermomde metalbands zijn en omgekeerd. Het gehak van Nick Wachsmuth op de drumvellen levert de nodige artillerie voor de rest. Het voornaamste hardcore-aspect zit in de eigenzinnige brulzang van frontman Andre Moraweck. Laat dat de death metalfanaten vooral niet tegenhouden: er wordt heftig van leer getrokken. Niet alleen weet Maroon bijzonder brute passages in te lassen, want wanneer het tempo de hoogte in gaat komen geregeld melodieuze riedeltjes de gitaarmuur verfraaien. Dat is broodnodig voor de variatie maar gelukkig overdrijft Maroon hier nooit mee. Door de nietsontziende beukpartijen heeft de band geregeld korte rustpauzes op de plaat ingelast. Onder meer 'Sirius' en 'Arcturus' bieden een rustpunt, waarna de voet weer op het gaspedaal gaat. Het prachtige artwork is trouwens van de hand van Paul Romanko, die tevens verantwoordelijk is voor de laatste hoezen van onder meer Mastodon, Trivium en Hate Eternal.

Ook al is Maroon behoorlijk lomp en brutaal, toch kruipt 'When Worlds Collide' zonder enig probleem naar de diepste bochten van het gehoor en het gevoel om daar als een volleerde parasiet te blijven steken. Deze band komt ogenschijnlijk uit het niets, maar vanaf nu zal Maroon heel zeker overal weerklinken als een te onthouden naam.

Meer over Maroon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.