Begrijpen wie begrijpen kan. De nieuwste plaat van de hipster uit Los Angeles, MatthewDavid, is niet uitgebracht op de man’s eigen label Leaving Records. Dat maakt de naam van zijn platenfirma niet enkel des te toepasselijker, maar de stap naar Brainfeeder, het befaamde label van Flying Lotus, zou ook wel eens een slimme carrièrezet kunnen betekenen. ‘In My World’ is immers niet enkel doordrenkt van intelligente beats, maar past ook een spitsvondige technologie toe die de luisteraar op een fout been zet, die enigszins past bij deze nieuwe thuisbasis.

Een vreemde mengelmoes is het vooral, deze enigszins korte en opvallend psychedelische plaat. Een combinatie van breaks, hakkende ritmes en hoppende rhymes, komt van meet af aan wat bevreemdend, gefragmenteerd over. De invloeden van hiphop en een gezapige ritmiek, liggen duidelijk voorop. Daarover gooit de producer een berg samples en melodieën, die vervolgens wegdraaien, uitgewist worden of in een afbrekende echo verdwijnen. Combineer dat met de hoge stem van MatthewDavid, die eveneens wordt verscheurd en wegborrelt, en er ontstaat een moeilijk tastbare, dromerige roes vol intrigerende bewegingselementen.

De enige houvast die de trotse jonge vader biedt (getuige de wat ongemakkelijke hoesfoto), zijn welgemikte, seismologisch diepe baspulsen die dit album een hedendaags, post-dubstep karakter geven. In combinatie met licht tikkende hihats of schuifelbeats, wordt deze door de blender gehaalde muziek enigszins gekanaliseerd. Zo is ‘The Mood Is Right’ een stukje stevig wobbelende psychedelica met diep grollende bastonen. Ook een schuifelende beattrack met kruipende hiphopritmen en toefluisterende, rollende vocalen waarin aanvankelijk enkel een donker ronkende bastoets de inkleuring voorziet (‘Next to You Always’), geeft even wat zuurstof vooraleer sampleflarden en echo’s alweer komen overheersen.

Het voortdurend wegdraaien van zang en melodieën, waardoor funky accenten, spitse orgeltjes of exotische percussie-elementen verdwijnen in een wankele roes, wordt op den duur wel een stevige hindernis om te nemen. Het gevaar dat dit album -van wie in de pers een “new age goeroe” genoemd wordt- wat te veel gaat zweven en vaste grond wegmaait, is bestaand, zeker wanneer afsluiter ‘Birds of Flight’ helemaal het ijle inschiet.

Welkom in de fantasiewereld van MatthewDavid, een rijk van hippe ritmen en vage sferen, een constante broeihaard van vernieuwing en vervaging. Wees ook gewaarschuwd. In deze wereld worden slechts een beperkt aantal burgers getolereerd. Gezien de populariteit van Flying Lotus en heel zijn aanhang op het Brainfeeder-label, zullen veel kandidaten aan de deur staan kloppen, maar dat garandeert geen feitelijke toegang.

Meer over MatthewDavid


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.