De ontstaansgeschiedenis van deze knotsgekke punkband dateert van de periode dat iedereen die snelle riffjes op de gitaar kon spelen en een pretpunkbandje opstartte, faam trachtte te maken met een speedcover van een bekend jaren '80 liedje. Op Belgische bodem sprong ondermeer Janez Detd met AHA's 'Take on Me' op die kar. Met leden van ondermeer Lagwagon, NOFX en No Use for a Name (de genregoden, verbonden aan het Fat Wreck Chords label) in de rangen, doet Me First & The Gimme Gimmes er nog een schepje bovenop. Getooid in dolle kostuums, doet dit kwintet niets anders dan gekende deuntjes coveren en in een sneltreintempo de lucht in slingeren. Wat begon als een grote grap, duurt inmiddels al zo'n zes platen lang en de combinatie pretpunk, meebrulmuziek en melodieuze herkenning blijkt dan ook een grote succesformule. Voor 'Love Their Country' doken de heren het cowboy-, country- en westernwereldje in. Ballades op banjo worden dan ook vakkundig verkracht en in ijzingwekkende vaart gespeeld.

John Denver, Johnny Cash, Dolly Parton, Willie Nelson, ... de Gimme Gimmes hebben weer een aardige playlist bij elkaar gesprokkeld. Het opzet om dit stoffige genre terug wat nieuw leven in te blazen is bij deze zeker gelukt. Wijlen Cash zou allicht breed geglimlacht hebben bij het opfokken van zijn gekende tune van 'Ghost Riders in the Sky' met een mooi galopperend ritme, uitmondend in een wilde punkroffel. Mochten The White Stripes Partons 'Jolene' dan al terug even in het collectief geheugen gebracht hebben, doen deze heren dat met tien keer zoveel kracht en overtuiging. Hetzelfde mag verteld worden van de tearjerker 'I'm so Lonesome I Could Cry' van Hank Williams. Een loedervette baslijn die past bij de figuur van Fat Mike (NOFX) ontrolt zich en ruimt baan voor zowaar een melancholische doedelzak die alle gedachten aan de oorspronkelijke, jankende slide-begeleiding meteen de prullenmand in werpt. Denvers 'Annies Song' wordt van het kampvuur weggetrokken en in een gevuld rockstadion geplaatst waar het publiek uitzinnig meezingt. Toegegeven, niet alle twaalf liedjes op dit plaatje klinken even leuk of vlot. Zo is 'She Believes in Me' van Kenny Rogers allicht iets te hard in de vergetelheid geraakt om in deze bewerking tot extatische momenten te kunnen leiden en ook 'Goodbye Earl' van de Dixie Chicks is net iets te rechttoe-rechtaan gespeeld om echt van te kunnen genieten. Ondanks de erg aanstekelijke zang van Lagwagon frontman Joey Cape (die in de refreinen wordt bijgestaan door de medemuzikanten), hadden die weinige mindere momenten nog uit 'Love Their Country' weg gemogen.

De titel van dit plaatje is zeker doordacht: de combinatie 'country music' en anarchistische punkgedachte tegen de Amerikaanse machthebbers worden in 'Me First and the Gimme Gimmes Love Their Country' ironisch gebundeld. Lachen, gieren en brullen is dus ook op deze cd weer toegestaan. Dat er erg strak gespeeld wordt, originele interpretaties worden voorgesteld en pretpunk op hoog niveau pronkt, is geen verrassing. Ook ditmaal is het weer uitkijken naar de live vertolking van deze enorm leuke muziek.

Meer over Me First and the Gimme Gimmes


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.