Van oudgedienden gesproken: als Metal Church ondertussen niet behoort tot de oervaders van metal dan zijn er weinigen die wel op die titel aanspraak mogen maken. Alle gekheid op een stokje, 'The Weight of the World' bewijst dat Metal Church in deze tijden nog steeds relevant kan zijn, getuige de frisheid waarmee de band haar metalen hymnen aan de wereld laat horen.
Toegegeven, er is niets nieuws onder de zon wanneer 'The Weight of the World' door de boxen schalt. Metal Church zit met het hoofd nog steeds ergens in de jaren tachtig toen metal volgens velen haar hoogdagen beleefde. Dat laatste heeft niets te maken met de hoeveelheid genres, maar wel met verbroedering en innovatie.
Tegenwoordig moet een band van ver komen om nog iets nieuws te laten horen. Metal Church heeft vanaf het begin haar koers uitgezet op stevige metal met een barrage aan solo's en een potige ritmesectie. Toen had Metal Church als zanger David Wayne, een man die klonk als een geconstipeerd varken. Mensen knapten af of hielden juist van zijn stem. Tegenwoordig heeft Metal Church met Ronnie Munroe een zanger die beschikt over een sterke stem en eentje die vast bij veel meer mensen in de smaak zal vallen. Is Metal Church daarmee een stuk van haar eigenheid kwijt? Misschien wel, maar met sterke nummers als de titeltrack of 'Cradle to Grave' onder de arm zullen er bitter weinig mensen zijn die zich daar aan storen. Niet zo snel als de jonge Metallica maar wel even overtuigend baant Metal Church zich een weg door de tien nummers als een kudde wilde paarden die de frisse weiden geroken heeft. Net als Messiah's Kiss slaagt Metal Church er in om in wezen verouderde metal weer aanstekelijk te laten klinken. Het lekkere scheurwerk van de ritmegitaren en de flitsende en uitgesponnen solo's zullen daar vast voor iets tussen zitten;
Metal Church weet met 'The Weight of the World' duidelijk te maken dat er nog geen sleet op de formule zit. Wie zijn of haar metal graag heeft in een sfeer van leren vesten en een hang naar de jaren tachtig zal zich geen buil vallen met deze plaat. 'The Weight of the World' is een plaat die vlot verteert en op elk moment van de dag wel een glimlach op het gezicht weet te toveren.

Meer over Metal Church


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.