Sinds de release van de cd 'About Stories' bij BMG in 1997 heeft Michel Bisceglia niet stilgezeten. Naast de inrichting van een pand in Schaarbeek – 'Garage 29' – tot repetitieruimte en concertzaal, verschenen er recent een aantal nieuwe platen op zijn Prova-label. Na jaren van onderhandeling kreeg hij ook de masterrechten voor 'About Stories' terug in handen, waardoor het album sinds september 2008 opnieuw verkrijgbaar is in de handel, ditmaal onder zijn eigen label. Voor de fans van Michel Bisceglia is dit goed nieuws; de plaat was immers al jarenlang uitverkocht.

De tien composities op deze cd scheppen een heel gemoedelijke sfeer. In het eerste nummer op de cd, 'Presence of Mammals', speelt de piano de hoofdrol. Akkoordprogressies worden er opgevolgd door meer improvisatorische melodielijnen, dit alles steeds in een rustig tempo. Vervolgens zorgen de solo's van de gastmuzikanten – trompettist Randy Brecker en saxofonist Bob Mintzer – in het lyrische 'Song for Ervin' voor een aantal sentimentele momenten. 'The Epic' valt dan weer op door de heldere pianolijn, die zich wondermooi verweeft met de bas, om er af en toe boven uit te stijgen. Een ander pareltje op dit album is 'Passion': de unisono passages tussen de trompet en piano kunnen niet anders dan een gevoelige snaar raken bij de luisteraar. De zachte tonen van de basklarinet en de uitgesponnen melodieën op de piano versterken dit gevoel alleen maar. Naast lyriek is op dit album ook plaats gemaakt voor energie. Het nummer 'No turn Back' is een pittige compositie waarbij je als luisteraar niet stil kan blijven zitten. Ook hier valt op hoe de verschillende partijen van de muzikanten perfect op elkaar aansluiten. Om nog maar te zwijgen van de solo's van de gastmuzikanten; ze blazen de luisteraar als het ware omver.

Hoewel dit album een heruitgave is, blijft de muziek actueel en klinkt het geheel nog steeds fris. Dit is vooral te danken aan de heel eigen stijl van Michel Bisceglia, die erin slaagt om in zijn composities verschillende stijlen binnen de jazztraditie tot een tijdloze sound te combineren. Daarnaast mag natuurlijk ook de bijdrage van de gastmuzikanten Randy Brecker en Bob Mintzer en het prima samenspel van het trio van Michel Bisceglia – met Werner Lauscher op contrabas, Marc Léhan aan de drums en Michel zelf achter de piano – niet vergeten worden. Toch had er op dit album een extraatje bij gemogen, al was het maar om het geduld van de trouwe fans te belonen.

Meer over Michel Bisceglia


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.