De Amerikaanse producer Adrian Michna is voor insiders gekend van zijn samenwerking met Diplo en Bonde Do Role. Minder geweten is dat de man een voorliefde heeft voor de trombone, een instrument dat op het eerste gehoor nogal moeilijk te rijmen valt met elektronica. Debuut 'Magic Monday' bewijst echter het tegenovergestelde. De bonte muzikale trip die Michna hier presenteert, vormt een mooie synthese tussen een ontspannen, maar soms ook dolle digitale spirit en een fijne live-mentaliteit.

Verwacht op dit veelkleurige schijfje vooral een erg pittige muzikale puzzel waarbij ritmen en baslijnen een vooraanstaande plaats innemen. Michna weet soul, hiphop, grooves en blitse elektronica te vermengen tot een bonte mengelmoes. Door dit geheel bij momenten ook met leuke flarden trombone te overgieten (zoals in het leuk marcherende 'Swiss Glide'), komt de New Yorker uiterst origineel uit de hoek. 'Magic Monday' heeft inderdaad iets magisch in zich, bloeit echt helemaal open wanneer in 'Believe in It' uitgesproken hiphopbeats de kop opsteken en de plaat uiteindelijk verkiest het 'easy listening'-wereldje in te duiken. Funk en hiphop zijn voorname kenmerken maar worden tegelijkertijd overspoeld door een zweverig en heerlijk ontspannen gevoel dat het danskarakter uit de cd weg haalt. De producer weet echter perfect hoe hij niet in dromerig sfeerwerk moet verglijden door zijn ritmes strak te houden, raadselachtige samples in te voegen en steeds nieuwe, frisse klankkleuren in te schakelen. 'Magic Monday' blijkt – net als zijn felle en abstracte hoes – een fijn kleurboek. In 'Levitation' leidt dat tot een verknipt geheel met karaktertrekjes uit de 'intelligente techno'-periode uit de jaren '90 (Warp) en even later gaat het zelfs om pure, droge space acid die een betere minimal-dj allicht in zijn platenkoffer zou durven steken. Het warme en organische effect van de regelmatig opduikende trombone of alledaagse straatgeluiden tussenin houdt alles echter mooi in evenwicht. Laat 'Magic Monday' naar het einde toe dan nog een deel van zijn pluimen verliezen, de verrassing blijft wel compleet.

Het is best opzichtig wat deze Amerikaanse producer op zijn debuut doet. De voorliefde voor een nogal opvallend blaasinstrument is ingebed in een erg diverse en smaakvolle elektronische fantasiewereld. De trombone is vaak helemaal naar de achtergrond verdreven of zelfs totaal niet aanwezig. 'Magic Monday' is dan ook een plaat die zowel ademt als durft uit te dagen en zichzelf maar zelden opdringt.

Meer over Michna


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.