Een nieuw album van Misery Index is altijd goed voor een hoop plezier. Plezier van het brute soort, weliswaar, aangezien deze band grossiert in opgefokte death metal met lichte grindcoretoetsen en tevens een maatschappelijk bevlogen ingesteldheid bezigt. Hoewel er in wezen niets veranderd is aan de formule, blijkt eens te meer dat deze jongens hun kunstjes uitmuntend beheersen, want 'Heirs to Thievery' is opnieuw een sterke schijf boordevol agressie geworden.

Dat Misery Index regelmatig aan genrevermenging doet, mag geen wonder heten, zolang het maar beukt. Daarom dat de band naadloos death metal, hardcore en grindcore in de mixer gooit en als resultaat een staaltje opgefokte muziek krijgt dat smeekt om luid gespeeld te worden. Eerlijk is eerlijk: deze keer overweegt opnieuw de allesvermorzelende death metal, wat aanleiding geeft tot muzikale slachtpartijen. De drums razen aan een vernietigend tempo door en het gitaarwerk is zonder meer snedig te noemen. Valt er dan niets nieuws te ontdekken? Nou, niet bepaald, maar de kunst om steeds betere nummers te schrijven, hebben de heren wel beter onder de knie. Zo blijven beuksongs als 'Fed to the Wolves' of 'You Lose' veel langer hangen dan de doorsnee blastpartijen.

Misery Index is overigens opnieuw behoorlijk kwaad op allerlei mistoestanden in de wereld, wat blijkt uit onder meer het titelnummer, 'The Illuminaught' (samenzweringstheorie├źn) of 'Plague of Objects'. De rauwe, met vitriool doordrenkte strot van Jason Netherton (ooit lid van Dying Fetus) is veel giftiger getint dan de diepste keldergrom, en dat geeft het geheel meer schwung.

Los daarvan dient wel gezegd te worden dat Misery Index geen spek voor ieders bek is, dankzij het nietsontziende karakter van de muziek. Veel subtiliteit valt er niet te rapen, al zijn een pak gitaarpartijen sterker opgebouwd dan de doorsnee luisteraar zou denken. Maar het blijft wel een feit dat een mens na elf nummers sufgebeukt is.

Met 'Heirs to Thievery' rijgt Misery Index opnieuw een sterk album aan zijn al niet misse discografie. Wie verzot is op ongecompliceerd rammen met het hart op de juiste plaats en de nodige puike riffs, is hier dan ook aan het juiste adres.

Meer over Misery Index


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.