Wie een beetje mee is met de (kleine) Vlaamse hiphopscène, zal bij de naam dj Grazzhoppa niet vreemd opkijken. Deze ultieme draaitafelkunstenaar heeft niet enkel een cv om u tegen te zeggen (en waar ondermeer Rhyme Cut Core, Zap Mama, De Puta Madre of Electric Barbarian op prijken), maar kende met zijn Bigband project ook internationale erkenning en lofbetuigingen. Meer nog, de ene realisatie van deze bezige bij volgt de andere in ijltempo op, waardoor de carrière van Grazzhoppa soms even moeilijk te volgen valt als zijn polsbewegingen bij het scratchen. Zijn nieuwste baby luistert naar de naam 'Mo&Grazz' en is een samenwerking met zijn levensgezel, de Amerikaanse soulzangeres Monique Harcum (van The Nubians). Door te mikken op poppy soul waar stevige funk en traditionele hiphopinvloeden in terug te vinden zijn, doen Mo & Grazz een gooi naar het grotere (club)publiek. De erg professionele uitstraling van 'Fallin' upon Def Ears' ondersteunt alvast deze poging.

"If you'll look for the signs / you'll find / there are answers all the time": deze cd is met veel gevoel in mekaar gestoken. Die zit niet enkel vervat in de subtiele teksten, maar zeker ook in de volle en warme stem van Mo, die heerlijk nazindert en soleert binnen de door de achtergrondzangeressen aangegeven zanglijnen. In een poel van opgewekte hiphopritmes, warme grooves en jazzy trompetjes of samples komen die zangkwaliteiten prima tot zijn recht. Een zwaar swingende basgitaar (die in het prachtige 'Some Things Never Change' zelfs even de Funkadelic toer opgaat) vervolledigt het plaatje. Toch is het vooral de emotie, de soul die 'Fallin' upon Def Ears' vormgeeft en er voor zorgt dat het hier niet om een r&b-project gaat. De cd bevat dus een ontspannen, lieflijk maar helaas ook weinig afwisselend karakter. Het is immers vrij opmerkelijk dat gedempte trompetjes, orgel en zelfs cello de sfeermakers zijn van de mijmerende plaat en Grazzhoppa slechts in mindere mate zijn scratchkunsten vertoont. Pas vanaf de single 'Move On' wordt even met de pick-upnaald gespeeld en wordt de beat schuivend ingezet, maar het is zelfs wachten tot in de tweede helft van de cd ('Can You Hear Me?') vooraleer er werkelijk groots gescratcht wordt. Spijtig dat dit nummer dan weer voorzien is van een rommelige, zelfs wat enerverende drive. Om dit gemis toch een beetje te sussen, is een lachwekkende afsluiter 'Stop it Grazz' opgenomen waarbij Mo de zwaar doordravende draaitafelkunsten van Grazzhoppa tracht te onderbreken omdat ze tv wil kijken. Met een sample van Public Enemys 'She Watches Channel Zero' zorgt de dj voor een leuke en subtiele noot en een glimlach die verder op de plaat helaas wat ontbreekt.

Mo & Grazz bewijzen met deze plaat dat er wel degelijk soul zit in de Vlaamse muziek. De sterk uitgebouwde achtergrond van beiden komt op de cd aardig tot zijn recht. Toch zou iets meer afwisseling en minder totaalsfeer geen kwaad kunnen om 'Fallin' upon Def Ears' werkelijk tot een trendsetter te maken. Hoewel enkele erg leuke liedjes in het aanbod zitten, blijft het geheel wat op de oppervlakte en dat is spijtig.

Meer over Mo & Grazz


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.