Het Noorse MoHa! is het duo Anders Hana (gitaar – Jaga Jazzist) en drummer Morten J.Olsen, die zich ook bedient van Supercollider3 voor de nodige elektronische effecten. Dat ze maar met twee zijn en dat 'Raus aus Stavanger' zonder overdubs opgenomen werd belet het duo niet om met een stevig en confronterend geluid uit de hoek te komen. De muziek klinkt bij momenten brutaal, waarbij gitaren kapot lijken te gaan, het gitaargeluid aan scherven springt en noise de zaak komt overnemen. In 'A4' wordt Hana zelfs helemaal extatisch en lijkt hij gitaar spelen als iemand die, helemaal in trance, in tongen begint te spreken De oriëntatie van de luisteraar wordt daarbij verder op de proef gesteld door vrije drumpartijen die zich niet in grooves laten vangen, zoals de gitaarlijnen maar geen riffs willen zijn. Wanneer MoHa! het iets zachter aan doet, betekent dat nog niet dat de zon er mag doorbreken. Met ritmes die drillen of als afgevuurde mitrailleurs door de muziek scheuren, lijken Hana en Olsen wel aan muzikale oorlogsverslaggeving te doen, zeker wanneer op de achtergrond kleine explosies te horen zijn.

Het hele klankenpallet waarmee de twee zo in de weer zijn zorgt er voor dat er in de muziek ook niets gemist wordt. Alles wat een luisteraar nodig heeft om zijn verbeelding de vrije loop te laten is aanwezig en de abstracte titels van de tracks (één letter en één cijfer) maken de verleiding wel heel groot om te beginnen fantaseren. Bovendien vervaagt de grens tussen elektronica, gitaar en drum meer dan eens, wat de eenheid in de muziek ten goede komt. Het gevaar om daarbij in homogene soundscapes te vervallen, wordt op 'Raus aus Stavanger' dan weer goed omzeild. De heren van MoHa! breken immers permanent uit de loutere herhaling en spelen een voortdurend spel van actie en reactie. De luisteraar krijgt dan ook veel variatie en interactie, zonder dat MoHa! naar John Zorn-achtige zapstructuren moet grijpen.

Onderling vertonen de verschillende tracks serieuze verschillen. 'B1' is een orgastische explosie van donder en bliksem, razende gitaarnoise als wild gekrijs en een doorratelende vrije drumpartij die de luisteraar geen seconde rust gunt. Andere tracks zijn dan weer veel transparanter of minder hectisch. Over het slepende 'C7' hangt een amateur-doom sfeertje dat nooit helemaal kan openplooien: de muziek raakt namelijk ritmische weer helemaal uit balans, wat de track een stevige spanning meegeeft. Heel anders is die spanning dan weer bij 'B2' waar spookelektronica, bominslagen en explosies de luisteraar in een verlaten hangar droppen, ergens op 2 kilometer van één of andere frontlijn.

MoHa! levert op 'Raus aus Stavanger' geen gratuit oorlogsgeweld af, maar weet het muzikaal ingenieus te verpakken zodat het gevaar en scherpte bewaard blijven, maar het botte en het gemakkelijke achterwege blijven.

Meer over MoHa!


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.