Achter de naam Mongo Ninja gaat een verzameling muzikanten schuil die allemaal hun sporen verdiend hebben in de Scandinavische underground, en veelal binnen de extremere takken. Daarom is het misschien des te verrassender dat deze band zich voornamelijk concentreert op het brengen van vuige, vunzige en vuile rock 'n' roll met de nodige metalinvloeden. Een naam als Motörhead is nooit veraf en dat zorgt geregeld voor heerlijk ongecompliceerde lappen muziek waarbij een mens spontaan begint te glimlachen.

Al bij het lezen van de titel is duidelijk dat de heren tekstueel nauwelijks serieus te nemen zijn. Meerdere songs zijn gewoonweg grappig, al blijft natuurlijk de muziek op de eerste plaats staan. Mongo Ninja houdt het geheel verbazingwekkend simpel en kiest resoluut voor de potige riff als handelsmerk. Dat maakt dat een aantal tracks heerlijke headbangers zijn, compleet met semi-dronken gebral dat met verve wordt gedeclameerd en dat de mensheid in staat stelt om volop mee te brullen. Opener 'Mongo Ninja Attack' is meteen raak: een adrenalinekopstoot van een riff, met een heerlijke melodie en een sporadisch bluesy solomoment.

Meestal gaat de band voort op dat stramien, en andere uitschieters zijn zonder twijfel het vrolijke 'Sharkman of Karlsruhe' of het hilarische 'Shithead Convention', dat tevens een song is waarop een aantal punkinvloeden de kop opsteken. Misschien is het geheel wat minder gesofisticeerd als bij Motörhead (voor zover die band daadwerkelijk gesofisticeerd is), en de licht rommelige aanpak werkt netjes.

Toch zijn er ook mindere nummers waarbij de verveling toeslaat. 'Broken Cock' is een niemendalletje met een wel erg verwaarloosbaar refrein (x aantal herhalingen van de titel) en 'Fuck It All' is nauwelijks memorabel te noemen. Gelukkig dat de betere tracks veruit in de meerderheid zijn. Soms lijkt het alsof alle songs tijdens een enkele nacht van bovenmatig biergebruik op band werden gepleurd. Die enthousiaste aanpak schiet zowel raak als ernaast, maar in dit geval blijft het eindresultaat een energiek plaatje dat zijn momenten heeft.

Mongo Ninja heeft met 'No Cunt for Old Men' een lekker schijfje gemaakt dat als een bulldozer vooruit gaat, het gaspedaal stevig indrukt en zich geen zier aantrekt van de wereld. Niet alles is even lekker, maar aan het einde van de rit blijft een ranzig plaatje overeind dat vast en zeker een glimlach op het gelaat kan toveren.

Meer over Mongo Ninja


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.