Monkey 3 is een Zwitserse band die maar liefst twaalf jaar aan de weg timmert en dit is ondertussen album nummer vier. Niet bovenmatig productief? Misschien niet, maar daar staat wel tegenover dat de kwaliteit primeert en die is op 'The 5th Sun' erg hoog. De heren brengen instrumentale muziek die misschien gestoeld is op stonerrock, maar die evenzeer psychedelica, rock 'n' roll en een snuifje kosmisch stof incorporeert.

De groep maakt het de luisteraars niet al te makkelijk door met 'Icarus' direct een klein kwartier te vullen. In die tijdsspanne gebeurt gelukkig veel, erg veel. De zoemende gitaren draaien rond de spreekwoordelijke zon als naarstig werkende bijtjes die snel snel de laatste lading stuifmeel willen binnen brengen, het drumwerk weerklinkt als een paar spaarzaam neervallende regendruppels en de melodielijnen waaieren doorheen het geheel als geurige streepjes van geselecteerde bloemen. Als het enigszins psychedelisch klinkt, dan is dat eigenlijk ook gewoon omdat het zo is.

Nochtans gaat Monkey 3 niet te hard de zweverige toer op en blijven de nummers lekker geworteld in de potige rock met zijstapjes. Ja, ook op nummers als 'Birth of Venus' of 'Once We Were' kan het al eens dat de solo's en melodieën iets etherischer aan de slag gaan dan normaal, maar te midden die paarse wazen en astrale projecties van eenhoorns blijft de song netjes centraal staan en daardoor en precies daardoor werken de nummers van deze heren net dat beetje beter dan de concurrentie. Het beste bewijs hiervan is het feit dat het ontbreken van vocalen op geen enkel moment opvalt, laat staan de nummers minder zou laten zijn. Integendeel, de gitaren vangen dat zeer mooi op door heel afwisselend en fris te spelen, tot op het punt dat de toevoeging van zang haast een zonde zou zijn.

Met 'The 5th Sun' heeft Monkey 3 een lekker smeuïg stonerrockalbum gemaakt dat smaakt naar meer en dat vooral bewijst dat instrumentale muziek – indien goed geconstrueerd – perfect kan werken. Het vliegend tapijt staat klaar voor vertrek.

Meer over Monkey 3


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.