De geniale Portugezen zijn weer helemaal terug! Nadat ze in 2006 vriend en vijand wisten te verrassen met het onaards sterke en loeiharde 'Memorial', namen ze vorig jaar hun eerste werk – 'Anno Satanae' – opnieuw op. Daarmee liet de band horen dat ook de oude songs stonden als een huis en dat Moonspell in wezen altijd hun sterkste elementen overhield. Maar nu is er nieuw plaatwerk in de vorm van 'Night Eternal' en hiermee laat de band horen dat de perfectie bestaat, want dit album is zo mogelijk nog beter dan 'Memorial'.

'At Tragic Heights' begint bijzonder onheilspellend, haast als muziek bij een gotisch getinte horrorfilm, met een fluisterende Fernando Ribeiro en tragische vrouwenzang. Wanneer het nummer dan echt losbarst, is het hek van de dam: een geniale black metalriff doorschiet het zwerk, ondersteund door het solide drumwerk van Mike Gaspar en oergrunts van Ribeiro. Wat ook al snel duidelijk wordt, is dat de atmosferische toetsenpartijen opnieuw enorm prominent zijn, wat ze ook al waren op 'Irreligious', een album dat tot op heden nog steeds beschouwd wordt als een absoluut meesterwerk. Opnieuw heeft Moonspell het beste uit zijn carrière bij elkaar gebracht. De titeltrack is van hetzelfde laken een pak, met een heerlijk intense dubbele basaanval en puik gitaarwerk. De gromzang van Ribeiro klonk altijd al sterk, maar nu is het net alsof de man nog een stapje verder heeft gezet. Met 'Scorpion Flower' neemt de band voor het eerst gas terug. Het nummer is duidelijk veeleer gothic getint en de heerlijke gastzang van Anneke Van Giersbergen (ex-The Gathering, Agua de Annique) tilt de song naar een astronomisch niveau. Ook bevat het nummer een solo om duimen en vingers bij af te likken. 'Moon In Mercury' en 'Hers Is The Twilight' zijn opnieuw gemene monsters van songs, voorzien van griezelige keyboardlagen en intens riffwerk. 'Dreamless' neemt opnieuw gas terug, maar met de laatste twee songs gaat de snelheid weer de hoogte in. Niet alleen weet Moonspell alweer te verrassen met een bijzonder veelzijdige plaat, het ziet er naar uit dat de rauwe aanpak gemengd met een atmosferische inslag de band zelf het meest bevalt, aangezien ze nu al even die weg opgaan. Maar met Moonspell weet een mens maar nooit.

Dit is een bijzonder serieuze kanshebber voor album van het jaar. 'Night Eternal' is afwisselend, catchy, brutaal en wondermooi en dat alles vaak tegelijkertijd. De puike productie van Tue Madsen is gewoon de kers op de taart. Moonspell blijft onmiskenbaar aan de top staan en blijft zichzelf opnieuw uitvinden.

Meer over Moonspell


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.