Het Duitse Morgoth is een quasi legendarische naam, vooral dankzij hun debuut 'Cursed'. Daarop lieten zij horen aparte death metal te maken, die an sich weinig gemeen had met de heersende tendensen in Scandinavië, zoals daar was de stofzuigersound van bv. Dismember of Entombed. Na het wat aparte 'Feel Sorry for the Fanatic' viel Morgoth uit elkaar, maar aangezien dit jaar 'Cursed' twintig jaar oud is, besloten de heren rond zanger Marc Grewe opnieuw de planken op te gaan met oud materiaal. 'Cursed to Live' is een leuke live registratie van een death metalband die nooit echt de erkenning kreeg die verdiend was.

De hele zwik werd opgenomen tijdens het Way of Darkness-festival. Dat is een binnengebeuren, dus qua belichting en dergelijke zit het best wel snor, al valt het snel op dat de lichtmensen (of de heren van Morgoth zelf, natuurlijk) een voorkeur hadden voor rood. Veel mist ook, waardoor het niet altijd even duidelijk is wat er op het podium gebeurd. Daar komt dan nog bij dat de montage van de hoofdshow erg zenuwachtig is, met veel snel wisselende camerashots, wat in een relatief kleine ruimte helaas vooral veel close-ups oplevert. De speciale lenzen die Marc Grewe inheeft, zijn een beetje lullig: bij de juiste invalshoek lijkt het alsof hij fluogroene ogen heeft, maar om eerlijk te zijn, komt het bij een frontman van zijn leeftijd vooral kinderachtig over.

Het geluid zit echter loepzuiver en het is daardoor volop genieten van een setlist die vooral oude songs van Morgoth herbergt. Hoewel de band ook de licht gruizige sound van noordelijke acts heeft geadopteerd, zijn de meeste songs niet zo makkelijk verteerbaar als eerst gedacht. Geregeld bouwen de heren aparte tempowisselingen of tegendraadse maatsoorten in, waardoor de lompe death metal net dat stuk meer doordacht gespeeld wordt dan meestal wordt aangenomen. De semi-hysterische schreeuw van Grewe komt ook goed door in de mix, al laat naar het einde toe zijn leeftijd zich wat voelen en is alles een tikkeltje minder indrukwekkend.

De extraatjes zijn vrij lauwtjes: een leuke toevoeging van Rock Palast opnames, een paar behoorlijk slechte livebeelden van een enkel cameraatje en vier videoclips. Toegegeven, de hoofdmoot geeft een aardige show van de heren weer, maar misschien was een retrospectieve documentaire hier echt wel op zijn plaats. Een gemiste kans dus voor Morgoth.

Fans gaan loos gaan op dit kleinood, maar voor mensen die niet bekend zijn met de band, biedt het an sich weinig extra. De hele setlist bestaat uit oude songs, en daardoor is het misschien eerder aangewezen om effectief het album 'Cursed' in huis te halen, aangezien dat nog altijd dé mijlpaal van de band is.

Meer over Morgoth


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.