De prijs voor meest energieke album van het jaar zal zonder twijfel gaan naar 'Behold the Failure' van Mumakil. Niet alleen weet dit Zwitserse kwartet zonder enige kapsones of arrogantie zomaar eventjes een geweldige grindcoreplaat uit de mouwen te schudden, tegelijkertijd laten ze de mensheid nog maar eens horen waarom en hoe dergelijke extreme muziek toch nog bijzonder aanstekelijk kan klinken. Dit album is alleszins een feestplaat van jewelste, indien de luisteraar onder 'feesten' verstaat dat men zonder enige vorm van terughoudendheid de huiskamer kan slopen.

Wat meteen opvalt bij het horen van dit album, is de ongebreidelde energie die van dit kleinood uitgaat. Een hyperactiviteit die meer dan aanstekelijk werkt overigens. Niet verwonderlijk, want Mumakil houdt consequent het gaspedaal ingedrukt en laat nauwelijks plaats voor enige ademruimte. Een nietsvermoedend mens zou al snel overtuigd zijn dat dit een hoop ongecontroleerde herrie is, maar niets is minder waar. De term 'catchy' is nooit echt van toepassing op een razende stijl als grindcore, maar Mumakil weet net als de groten Nasum en Napalm Death om songs te pennen die op een of andere manier blijven hangen en inwerken op het geheugen. Mumakil combineert trouwens humor met een gezonde dosis aan maatschappijkritiek en dat is bijzonder handig meegenomen. Songtitels als 'Barbecue In Bhopal', 'Pigs On Fire' of 'Let There Be Meat' (een bijzonder dikke fuck off naar veganistische extremisten) slaan de nagel op de kop zonder dat de boodschap drammerig wordt. Voor zoiets zou eenieder wel tekenen. Het blijft dan ook duidelijk dat deze energiebom niet alleen aanzet tot ongecontroleerd moshen maar tevens de ideale ontspanningsmethode is voor hyperkineten: snel, onverdund agressief en met de nodige tongue in cheeck om het geheel verteerbaar te houden.

Mumakil is alweer een band die het verdient om in de gaten gehouden te worden. Grindcore met gevoel voor humor zonder dat het pijnlijk wordt, de nodige kritische blik zonder dat het prekerig wordt en de correcte dosis agressie en snelheid is precies wat de dokter voorschrijft.

Meer over Mumakil


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.