Het Zweedse Mustasch is een rockband die niet voor een gat te vangen is. Was hun debuut destijds al een aanstekelijke pot no nonsense rock gemengd met wat toetsen metal, dan heeft de band doorheen de jaren een schare aan extraatjes in het totaalgeluid gebracht zonder de basis te verloochenen. Daarom is 'Thank You For the Demon' nu een bijzonder brede rockplaat met ballen geworden, die klinkt als een klok en rockt als de beesten.

Mustasch weet waar ze goed in zijn en dat dragen ze dan ook met veel verve uit: de gitaren mogen echt nog rocken, de zang is helder en episch waardoor het geheel die toets van grandeur krijgt, het tempo ligt vrij hoog maar er mag al eens op de rem gestaan worden en de extraatjes geven een kleur die niemand verwachtte. Mustasch blijft in de grond een sterke rockband, en dat vertaalt zich in hun geweldig solide ritmesectie. De bas ronkt en de drums beuken terwijl de ritmepartijen op gitaar vooral de rauwe hespen vormen van dit smorgasbord. De leuke en zwierige solo's en vaak opduikende melodielijnen maken dat het nooit te zwaar op de hand ligt en de dubbele gitaarloopjes doen een mens haast onbewust naar de luchtgitaar grijpen.

'Feared and Hated' trapt de dans af, maar doet dat op een onverwachte manier: de groep valt niet met de deur in huis, maar laat de luisteraar even denken dat Mustasch plots soft is geworden. En pas dan wordt de gaspedaal ingetrapt en is eenieder vertrokken voor een kleine veertig minuten aan bluesy rock met wat metalhints. Ook 'The Mauler' is een lekkere stamper, compleet met heldhaftige tekst en een vrij zware gitaar. 'I Hate to Dance' heeft dan weer een melodie die de benen doet bewegen, ondanks de titel. Prijsbeest is trouwens ook de zang van frontman Ralf Gyllenhammer, die loepzuiver en relatief hoog kweelt, maar die goed weet hoe hij de monsters van deze muziek moet bezweren. Heerlijk gewoon.

'Thank You For the Demon' is ondertussen de tiende plaat van deze band en de kwaliteit is al die tijd verdacht consistent gebleven. De bijkomende piano en orkest leiden nooit af van het feit dat dit een oersterke rockband is die weet hoe vlotte en sterke songs te pennen. Machtig!

Meer over Mustasch


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.