Het Australische Ne Obliviscaris werd al geruime tijd gehypet nog voor dit debuutalbum op de mensheid werd losgelaten. Promotioneel gezien een goede aanpak, want de buzz die rond dit gezelschap de ronde deed, was aanzienlijk. Nu het album er eindelijk is, kan gezegd worden dat deze jongens een interessant en uitdagend werkstuk hebben afgeleverd, dat echter niet zo indrukwekkend is als voorheen beweerd werd.

De band heeft het een argeloze luisteraar in ieder geval uitdagend gemaakt: quasi elk nummer rondt de kaap van tien minuten, en in elk van de songs gebeurt zo verdraaid veel dat een eerste luisterbeurt onmogelijk alles kan prijsgeven. Qua intrinsieke kwaliteiten zit het dus wel snor en het geheel is interessant genoeg om de aandacht erbij te houden. De eerste momenten denkt een mens nog dat dit een symfonische black metalband is, maar daarna wordt duidelijk dat geen genre deze act te veel is: werkelijk alles wordt geïncorporeerd in uitgesponnen progressieve werkstukken met de nodige agressie.

En toch... Een goedkope referentie zou een act als Opeth zijn maar dan met beduidend meer black metal en een viool, maar die bewering gaat niet op. Om te beginnen liggen de stijlen van beide acts mijlenver uit elkaar en ten tweede weet Opeth door de band genomen de lange tracks spannender te maken. 'Portal of I' heeft geregeld dode momenten, ondanks de drukke natuur van veel passages. Het geheel zit de ene keer zodanig volgepropt dat het moeilijk wordt om nog enige lijn te trekken, en een andere keer gebeurt er nauwelijks iets. De spanningsbogen zijn dus iets te wisselvallig opgebouwd om voor de hele duur van het album te blijven boeien, en dat is erg jammer.

'Portal of I' is zeker geen slecht album, maar het lijdt onder het principe van te veel ideeën tegelijk, en daardoor wordt het geheel wat een warboel. Of de behoorlijk arty-farty titels en teksten de luisteraar veel gaan zeggen, is ook nog maar de vraag. Aan de andere kant, wie muziek graag bijzonder technisch heeft, maar met een minimum aan ziel, kan hier geweldig mee overweg.

Meer over Ne Obliviscaris


Verder bij Kwadratuur
  • Helaas geen extra info meer.

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.