Peter Clasen snijdt met deze nieuwe cd van zijn speels dansproject de verjaardagstaart aan. 'Beat that Jazz' viert tien platen en evenveel jaren onder zijn artiestennaam Neven. Een decennium lang draait deze sympathieke Brusselaar aan knopjes van computers, samplers, sequencers en keyboards om tot een vreemde kruisbestuiving van triphop, breakbeats, dubs en jazzfragmenten te komen. Hoewel in het verleden vaak anders gebeurde, is deze nieuwe plaat volledig instrumentaal en ligt de klemtoon (zoals de titel doet vermoeden) op virtuoze jazzpartijen. Toch verruimt ook ditmaal Neven weer de nauwe hokjesgeest door geografische grenzen te overschrijden en een alomvattende, tropische sfeer in zijn werk te leggen die stukjes Latijns Amerika, Aziƫ en midden Afrika samenvoegt.

Geen drukdoende drums, geen wilde samples, geen overdosis elektronica: deze plaat trekt resoluut de kar van virtuoze blazerspartijen, speelse fusion-trompetjes en opgewekte percussie. De inbreng voor vaak verrassende, subtropische ritmen geeft 'Beat that Jazz' een warme, zomerse tint. De speelsheid die in de verschillende thema's terugkeert maakt van deze plaat verder de perfecte carnavalsplaat. Het moet een plezier geweest zijn om 'Beat that Jazz' te maken. Salsa, samba en tango's worden feestelijk overgoten worden met wilde trompet-, sax-, fluit- of klarinetpartijen. Zo blijft dit schijfje achttien tracks lang verrassen. Het slepende 'The Magic Beduin' is de sensualiteit zelve, terwijl 'Op-Ale' een bigband / breakbeatcombinatie presenteert. Toch ligt de klemtoon vaak op authentieke en klassieke thema's die van grote jazzcomponisten geleend werden. Vlotte, veel herhaalde melodietjes en tunetjes schenken deze plaat een erg vrolijk en toegankelijk karakter en veroorzaken vaak een wijde glimlach. Zo lijkt VOF De Kunst zijn 'Suzanne' op 'Jamaican Spy' wel de mambo te dansen. Wat anders te denken van 'FunkCircus': een met klarinet opgesmukt, folkloristisch zigeunerliedje? Toch is deze plaat geen geheel hapklare brok. In tracks als 'Nutty City' of 'Spoil' sluipt die typische Neven elektronica binnen door middel van drillende clicks, verkapte partijen of vreemd afstandelijke klankpuzzels. Die durven al eens afbraak doen aan het vlotte tempo van 'Beat that Jazz' en maken dat zeventig minuten toch beginnen doorwegen. Maar natuurlijk kunnen niet alle stukjes van de verjaardagsbiscuit even fijn afsmaken.

Met deze speelse instrumentale cd en het vaak cartooneske karakter ervan benadert Neven feestmuziek van andere bands als Think of One en The Internationals, maar drukt toch duidelijk zijn eigen stempel. Met een unieke combinatie van elektronica en instrumentale virtuositeit swingt 'Beat that Jazz' vaak de pannen van het dak en voegt zeker een mooie bladzijde toe aan het toch al boeiende Nevenverhaal.

Meer over Neven


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.