Wallace Records verzameld op dit zevende deel van de Phonometak Series, opnieuw twee erg diverse ensembles, die elk een kant van een 10” vinyl mogen vullen. On Fillmore en de musici van het gelegenheidstrio Pupillo, Kazuhisa, Yasuhiro zijn elk op hun manier betrokken bij het improvisatiegebeuren, wat op dit schijfje leidt tot een interessante clash tussen beheersing en power.

Massimo Pupillo kennen de liefhebbers uiteraard vooral als bassist van het Italiaanse hardcore-improvisatietrio Zu. De monsterlijke basgeluiden die hij met deze band al op plaat wist te zetten, zijn ook binnen dit onderonsje een constante. Maar Pupillo gaat met gitarist Uchihashi Kazuhisa en drummer Yoshigaki Yasuhiro wel opvallend geduldig te werk. Geen onverwachte muzikale vuistslagen, maar wel een gestaag opbouwende stroom van gitaar, bas en drums. Aanvankelijk lijken ze nog wat uit elkaars buurt te opereren, maar wanneer Pupillo zich een heerlijk vettig fuzzgeluid aanmeet, worden de individuele partijen schijnbaar in een trechter gegoten.

De groep komt op die manier echt onder stroom, met een steeds sterker aanzwellende pot vrije improvisatie. De heerlijk denderende herrie wordt op een gegeven moment voortgestuwd door een opzwepend, marsachtig drumpatroon. Maar omdat de intensiteit ondertussen al zo erg opgedreven was nemen Pupillo en Kazuhisa noodgedwongen gas terug. Het is jammer dat het stuk op die manier op zijn laatste benen loopt, want de luisteraar zal op dat moment misschien niet helemaal zijn voldaan.

Gelukkig hoeft die de plaat maar om te draaien voor een even interessante, maar enigszins andere muzikale ervaring. On Fillmore is een duoproject van bassist Darin Gray en drummer Glenn Kotche (Wilco), dat misschien wel het best te vergelijken is met de No-Neck Blues Band. Drone, folk, improvisatie en psychedelica zijn dan ook allemaal te associëren met de uitgesponnen track die het duo hier presenteert. Een ostinate contrabaspartij, geaccentueerd door minimale drums maakt de kern uit van ‘Fever Dream’. Enkele suggestieve en in reverb gedrenkte geluiden van vibrafoon en een paar zeldzame klokken en bellen zorgen voor een mysterieuze, immer beklijvende sfeer. Na tien minuten wordt alles wazig dankzij een duizelingwekkende vortex van effecten, waarna de muziek geleidelijk aan wegsterft.

Dit pakket is een absolute voltreffer. Maar eventueel geïnteresseerden zullen zich snel moeten melden, want dit kleinood werd gedrukt op slechts vijfhonderd exemplaren!

Meer over On Fillmore / Pupillo, Kazuhisa, Yasuhiro


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.