Producers Juan Diego Borda en Andres "Popa" Erazo, vanaf het begin de kern van de Palenke Soultribe, komen eigenlijk uit Colombia maar wonen tegenwoordig in de VS. Die verhuis heeft hen muzikaal niet echt ontheemd, zoals te horen is op hun recentste album ‘Mar’ dat vol staat met 21ste eeuwse Afro-Cubaanse ritmes, dancehall en cumbia.

Echt verrassen doen de twee op deze cd niet, maar het mag gezegd worden dat ze wel met smaak en gevoel voor detail te werk gaan. Het geluid mag dan overwegend elektronisch zijn (alleen een accordeon mag even als akoestisch instrument op de voorgrond komen), de botte bijl laten Borda en Erazo thuis. De nummers vliegen niet zonder oogkleppen rechtdoor, maar worden bijgeschaafd met stapjes terug en hier en daar een sporadische break. Echt messcherp klinken die nooit, maar daar is met het verzorgde geluid ook niet echt vraag naar. Erazo en Borda werken hun nummers doorgaans immers uit als collages van kleine geluidjes waardoor de muziek sowieso een bepaalde verfijning krijgt.

Zo blijft de simpele four beat tot vlak voor het einde achterwege, waardoor de muziek de levendige Zuid-Amerikaanse ritmiek haar werk kan laten doen. Daarbij leggen Erazo en Borda het tempo eerder aan de hoge kant, waardoor de plaat expliciet op de dansvloer gericht wordt, of het nu gaat om de electrocumbia van ‘La Gozadera’ of de stuiterende dancehall van ‘Move It’ dat opgedirkt wordt met de bijpassende, dellerige stem van gastzangeres Naada.

Door de inbreng van nog andere gastzangers krijgt de plaat extra kleur, al blijft het hart van de muziek wel bij het producerduo liggen. De beste getuige daarvan is ‘Sos Vitamina’, een track die gerealiseerd werd zonder externe hulp, maar die wel de pittigste ritmiek en het breedste klankenpalet laat horen.

Onvergetelijk is ‘Mar’ niet te noemen. Daarvoor opereren Erazo en Borda iets te veel binnen de grenzen van de nieuwe Zuid-Amerikaanse dansmuziek. Dat het album het live goed kan doen, daar valt niet aan te twijfelen en laat dat nu net het natuurlijke biotoop van Palenke Soultribe’s geluid zijn.

Meer over Palenke Soultribe


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.