Phil Manzanera vervoegde in 1972 de rangen van het nu legendarische Roxy Music (de oergroep van o.a. Brian Eno en Bryan Ferry), waar hij met zijn amalgaam van muzikale invloeden een perfecte bijdrage leverde aan hun schizofrene, arty geluid. Toen Roxy Music het in 1983 voor onbepaalde duur voor bekeken hield, begon Manzanera zich toe te leggen op enerzijds het producen van talloze, meestal Latijns-Amerikaanse, artiesten, en anderzijds op zijn eigen solocarrière die hem totnogtoe naast een ijzersterke live-reputatie al zeven albums heeft opgeleverd.

Op '50 Minutes Later', zijn achtste album onder eigen naam, wordt de zanger-gitarist bijgestaan door ex-Roxy-collega's Paul Thompson, Andy Mackay en Brian Eno en de al even fameuze Robert Wyatt. Het mag geen twijfel lijden dat een artiest met Manzanera's achtergrond weet hoe hij een stevig album bij elkaar moet spelen, maar toch is het verrassend hoe sterk de ondertussen 54-jarige dubbelbloed nog uit de hoek kan komen in vergelijking met de vaak twijfelende solocarrières van sommige van zijn generatiegenoten. '50 Minutes Later' is een sprankelende plaat vol licht en leven geworden, met popsongs als 'That's All I Know' en 'Swimming', die zowel rond een kampvuur als in een sportstadion kunnen dienen. Hoewel de gitarist duidelijk de voorkeur geeft aan rock'n'roll met een elegante Engelse inslag, vermengt hij die met zijn latino-inlvoeden tot natuurlijk klinkende, warme nummers als 'Desaparecido' en 'One Step'. Nog meer wonderlijks is er te horen in het spookachtige 'Bible Black', dat door de broeierige sfeer en de mysterieuze vertelstijl zo'n beetje het 'Riders on the Storm' van '50 Minutes Later' is geworden.

Eén van de weinige minpunten van de plaat is Manzanera's neiging naar de mainstream, die vooral blijkt uit zijn soms ellenlange en nogal voorspelbare gitaarsolo's. Gelukkig kent de gitarist mate en durft hij de beheersing van zijn instrument keer op keer te laten buigen voor de song. Manzanera profileert zich steeds sterker als songschrijver in plaats van als een instrumentalist, en in het licht van de huidige voorbereidingen van een gloednieuw Roxy Music album is dit bijzonder hoopgevend nieuws voor miljoenen fans.

Meer over Phil Manzanera


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.